Terug
Gepubliceerd op 03/10/2024

Besluit  College van burgemeester en schepenen

wo 25/09/2024 - 14:30

Bergkermis 2024 - evenement op en rond Vital Moreelsplein – 11 tem 13 oktober 2024

Aanwezig: Gino Devogelaere, Burgemeester
Louis Degroote, Pauline Van Marcke, Christophe Vandererven, Davy Demets, Schepenen
Sonja Nuyttens, Algemeen directeur
Afwezig: Yannick Ducatteeuw, Tweede schepen
Feitelijke en juridische overwegingen

De Bergkermis 2024 gaat door in kermisweekend  van 11 tem 13 oktober 2024 op en rond het Vital Moreelsplein. 

Onder voorbehoud goedkeuring van het Agentschap Wegen en Verkeer, district Kortrijk wordt eenrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers ingevoerd tussen Warandedreef en Hellestraat richting Anzegem op zaterdag 12 oktober 2024 naar aanleiding van de loopwedstrijd Snoepgoedtocht en 't Verzetloop. 

Naar aanleiding van de inwilliging van de aanvraag zijn bijzondere verkeersmaatregelen vereist met het oog op de veiligheid van de weggebruikers en met het oog op een vlot verloop van het verkeer.

 

Op het evenementenloket werd een evenement "Bergkermis" aangevraagd, met afspelen van elektronisch versterkte muziek boven de geluidsnorm op vrijdagavond 11 oktober 2024 (scoutsfuif),  in een tent te Vital Moreelsplein, 8573 Anzegem..

Deze activiteit wordt georganiseerd naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid, betreffende een niet-ingedeelde muziekactiviteit.

Het openbare karakter van deze muziekactiviteit.

Regelgeving

De wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968, inzonderheid op artikel 12, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 december 1982;

Het K.B. van 1 december 1975 met daarin het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, in het bijzonder titel III gewijzigd bij de Koninklijke besluiten van 23 juni 1978, 25 november 1980, 8 april 1983, 1 juni 1984, 25 maart 1987 en 17 september 1988;

Het M.B. van 11 oktober 1976, waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, en latere wijzigingen ervan;

Het Ministerieel Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen;

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009;

het Decreet Lokaal Bestuur;

-

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II), inzonderheid op de bepalingen van hoofdstuk 6.7 “Niet-ingedeelde muziekactiviteiten”.

-

De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten en kermisactiviteiten en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie en latere wijzigen;

Het Decreet van 3 maart 2023 tot wijziging van artikel 1,3,6,7,8, 10bis, 12 tem 15 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante en kersmisactiviteiten

Het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging KB van 22 juni 2003 betreffende de controletaak van de erkende ondernemingsloketten ter gelegenheid van de inschrijving van handels- of ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van kermisactiviteiten en machtiging en ambulante handel in kermisgastronomie en tot opheffing van het KB van 24 september 2006 houdende vaststelling van de vergoeding van de erkende ondernemingsloketten voor het beheer en machtiging van ambulante activiteiten en de machtiging van kermisactiviteiten.

Om deze redenen;

Na bespreking.

Vorige beslissingen

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 januari 2019 om volgende principes toe te passen bij aanvragen tot afwijking op geluidsnormen bij niet-ingedeelde muziekactiviteiten:

  • Er wordt geen afwijking toegestaan voor privé-feesten.
  • Het standaardadvies van de politie wordt gevolgd in verband met het tijdstip, namelijk een afwijking wordt toegestaan tot 1 uur in open lucht of tent en tot 3 uur in een zaal
Besluit

Algemeen

Art.1: geeft toelating aan:

  • het Bergcomité Tiegem, Yannick Ducatteeuw, Tiegemberg 20 te 8573 Anzegem voor het organiseren van de Bergkermis van 11 tem 13 oktober 2024
  • de Scouts Tiegem, Tine Gaeremynck, Tieboutslaan 12 te 8573 Anzegem voor het organiseren van een fuif naar aanleiding van de Bergkermis in een tent op het Vital Moreelsplein op vrijdag 11 oktober 2024.
Art.2: het evenement is toegankelijk voor iedereen, behoudens voor de fuif, betalend en wordt omschreven als 'kermis en fuif'.  Er worden voor de fuif een totaal aan 1500tal bezoekers verwacht, met op piekmomenten op 1000 personen op vrijdag 11 oktober 2024. 

Locatie

Art.3: het evenement gaat door in een tent op het Vital Moreelsplein en in open lucht

Art.4: De richtlijnen van HVZ Fluvia mbt het organiseren van het evenement dienen nauwgezet nageleefd te worden: https://evenementen.hvzfluvia.be/tips-richtlijnen met in het bijzonder voor een tent: https://evenementen.hvzfluvia.be/tips-richtlijnen/evenementen-in-tenten-2-000p. De attesten tent moeten steeds kunnen voorgelegd worden en aanwezig zijn bij de organisator.

Art.5:  De organisatie voorziet een 2tal kermisattracties nl. eendjesskraam en schietkraam. De uitbaters dienen te voldoen aan de actuele regelgeving mbt de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten en kermisactiviteiten.

Mobiliteit/Tijdelijk verkeersreglement

Art.6:  van donderdag 3 oktober 2024, vanaf 18u tot en met woensdag 16 oktober 2024, 22u:

§1.a. wordt de toegang tot het Vital Moreelsplein verboden voor alle verkeer in de zone voorbehouden voor kampeerwagens, uitgezonderd organisatie en geldt parkeerverbod, uitgezonderd organisatie voor de opbouw van de tent voorzien op zaterdag 5 oktober 2024), tijdens het kermisweekend en voor de afbraak van de tent op woensdag 16 oktober 2024)

§1.b. Dit verbod wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door middel van het verkeersborden C3 (verboden toegang voor iedere bestuurder) op nadar,  E1 (parkeerverbod) met onderbord zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Art.7: op vrijdag 11 oktober 2024, van 20u tot 3u en zaterdag 12 oktober 2024, van 13u tot 19u:

§1.a. wordt de toegang tot het deel van de Doornstraat naast de feesttent verboden voor alle verkeer en geldt een parkeerverbod.

§1.b. Deze maatregelen worden ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden C3 (verboden richting voor iedere bestuurder) op nadar en E1 (parkeerverbod) met onderbord zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Art.8:

§1. Op zaterdag 12 oktober 2024, van 13u tot 19u:

§1.a. is het verboden te parkeren langs het parcours van de loopwedstrijd van het Vital Moreelsplein via Doornstraat - Heiestraat - Hollendries, Tiegemberg-Doornstraat-Vital Moreelsplein (volwassenen) en van het Vital Moreelplein via Doornstraat - het stukje tussen Hollendries - Doornstraat - Tiegemberg - Doornstraat- Vital Moreelsplein (kinderen).

§1.b. Deze tijdelijke maatregelen worden ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden E1 (parkeerverbod) met onderbord zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

§2.a. wordt eenrichtingsverkeer, uitgezonderd fietsers ingevoerd op Tiegemberg, tussen de Warandedreef en Hellestraat naar aanleiding van de loopwedstrijd. Het verkeer wordt enkel toegelaten in de rijrichting van Anzegem. Het verkeer komend van Anzegem wordt omgeleid via Hellestraat

§2.b. Deze tijdelijke maatregelen worden ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden F19 (eenrichtingsverkeer) met onderbord M4 (fietsers in beide rijrichtingen) en C1 (verboden richting voor iedere bestuurder) met onderbord M2 (uitgezonderd fietsers) end F41 (omleiding) zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage

§3.a. is het verboden om aan het eerstvolgende kruispunt naar links of rechts af te slaan op Tiegemberg voor het kruispunt met de Hollendries, Doornstraat, uitrit Vital Moreelstplein, op het eind van de Warandedreef en Meuleberg

§3.b. Deze tijdelijke maatregelen worden ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden C31a (verbod om aan eerstvolgend kruispunt naar links af te slaan) en C31b (verbod om aan eerstvolgend kruispunt naar rechts af te slaan) zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

§4.a. wordt het loopparcours afgesloten ter hoogte van:

  • het kruispunt Tiegemberg met de Doornstraat
  • het kruispunt Doornstraat met de Heiestraat
  • het kruispunt Hollendries met de Heiestraat
  • het kruispunt Tiegemberg met de Hollendries.

§4.b. Deze tijdelijke maatregelen worden ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden C3 (verboden toegang, in beide rijrichtingen, voor iedere bestuurder) op nadar zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

§5.a. worden toegangswegen tot het loopparcours afgesloten, uitgezonderd plaatselijk verkeer en doodlopende weg ter hoogte van:

  • het kruispunt Hollendries met de Doornstraat
  • Het kruispunt Hollendries met de Kolstraat.

§5.b. Deze tijdelijke maatregelen worden ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden C3 (verboden toegang, in beide rijrichtingen, voor iedere bestuurder) met onderbord 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' en het bord F45 (doodlopende weg) op nadar zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Art.9: De bewoners van de betrokken straten worden door de organisatie voorafgaand schriftelijk op de hoogte gebracht van deze tijdelijke verkeersmaatregelen.

Art.10: De Technische dienst staat in voor het klaarzetten van de signalisatie. De organisator staat in voor het juist plaatsen voor aanvang van het event en voor het telkens aan de kant plaatsen van de signalisatie, niet meer zichtbaar voor de weggebruiker, na afloop.

Art.11: Voor de hulpdiensten moet er binnen de afgesloten straat of straatgedeelte ten alle tijde een vrije doorgang zijn van 4 meter breed en 4m hoog.

Art.12: Bij overtreding van dit reglement is de code van het wegverkeer van toepassing en de straffen die daarin voorzien zijn.

Art.13: Het is de politieoverheden gelast met de uitvoering van de ordedienst toegelaten om de verbodsbepalingen vroeger op te heffen dan voorzien, indien deze bepalingen niet meer noodzakelijk zouden blijken voor het ordevol verloop van de verschillende activiteiten en het handhaven van de orde.

Art.14: Bij overtreding van dit reglement is de code van het wegverkeer van toepassing en de straffen die daarin voorzien zijn.

Art.15: Dit tijdelijk verkeersreglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Loket voor Lokale Besturen van Agentschap Binnenlands Bestuur.

Art.16: Dit tijdelijk verkeersreglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 287 van het decreet Lokaal Bestuur.

Geluid/Afwijking geluidsnormen

Art.17: Afwijking op de geluidsnormen volgens art. 6.7.3.§3 van VLAREM II toe te staan voor volgende muziekactiviteit:

Omschrijving muziekactiviteit: Scoutsfuif Bergkermis
Organisator: Scouts Tiegem, verantwoordelijke: Tine Gaeremynck, Tiebotslaan 12, 8573 Anzegem (gsm 0471 57 81 13, e-post: tine.gaeremynck@gmail.com)
Locatie: tent te Vital Moreelsplein, 8573 Anzegem
Duur van de afwijking: vrijdag 11 oktober 2024 om 21u tot zaterdag 12 oktober 2024 om 01u

Volgende normen zijn van toepassing tijdens de duur van de toegestane afwijking onder de toepasselijke voorwaarden:

  • Op de locatie (voor het publiek toegankelijk): maximum 100 dB(A) LAeq,60min
  • De omgevingsnormen (Artikel 6.7.4 Vlarem II)  zijn niet van toepassing.

Art.18: De organisator dient te voldoen aan de te nemen maatregelen zoals beschreven in VLAREM II, namelijk:

  • Het meten van het geluidsniveau (LAeq,60min) ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.
  • Het registreren van het geluidsniveau gedurende de volledige activiteit.
  • Duidelijke visualisatie van het geluidsniveau minstens zichtbaar voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau.
  • Het gratis ter beschikking stellen van oordopjes voor het publiek.

De organisator dient bovendien volgende maatregelen na te leven:

  • Bewoners van huizen die gelegen zijn binnen een straal van 100 meter rond de plaats waar de activiteit doorgaat, dienen minstens één week voor de activiteit door de organisator te worden geïnformeerd over tijdstip, duur en aard van de activiteit.
  • De verantwoordelijke moet tijdens de volledige duur van de activiteit telefonisch bereikbaar zijn, het telefoonnummer dient doorgegeven aan de dispatching bij de politiezone Mira (056 62 67 00).

Art.19:  Deze toegestane afwijking doet geen afbreuk aan de rechten van derden en is onder voorbehoud van andere wetgeving en maatregelen.

Zowel organisator als bedieners van de muziekinstallatie moeten zich houden aan een voor de buurt aanvaardbaar geluidsniveau. In geen geval mag de muziek de nachtrust van de omwonenden storen. Klachten inzake nachtlawaai dienen vermeden te worden. In voorkomend geval moeten de richtlijnen van de politiediensten strikt worden opgevolgd, zij kunnen ter plaatse wijzigingen aanbrengen en desnoods de activiteit stop zetten.

Art.20: Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving gezonden worden naar: 

  • De organisator van de muziekactiviteit
  • De lokale politie, zone Mira.

Catering

Art.21: De richtlijnen van HVZ Fluvia mbt het organiseren van het evenement dienen nauwgezet nageleefd te worden: https://evenementen.hvzfluvia.be/tips-richtlijnen met in het bijzonder voor foodtrucks en catering: https://evenementen.hvzfluvia.be/tips-richtlijnen/cateringstanden-foodtrucks. De attesten (catering) moeten steeds kunnen voorgelegd worden en aanwezig zijn bij de organisator.

Publiciteit

Art. 22: geeft toelating voor het plaatsen van publiciteitsborden langs de openbare weg volgens de gebruikelijke voorwaarden.

Veiligheid

Art.23: De organisatie:

  • staat in voor het voorzien van voldoende afvalrecipiënten, alsook voor het opruimen van het afval en de schoonmaak van de parking na afloop van het evenement
  • voorziet een 8tal mobiele toiletten en bijkomende urinoirs (fuif)
  • voorziet professionele security en een fuifcoach (fuif)
  • voorziet in afdoende brandblusapparaten.

Art.24: De aanvraag gebeurt in naam van een vereniging.