Terug
Gepubliceerd op 24/01/2025

Besluit  Gemeenteraad

di 14/01/2025 - 19:30

Huishoudelijk reglement gemeentelijke Buitenschoolse Kinderopvang: definitieve goedkeuring aanpassingen.

Aanwezig: Jeremie Vaneeckhout, Voorzitter
Pauline Van Marcke, Burgemeester
Louis Degroote, Gino Devogelaere, Anja Desmet, Petra Devos, Davy Demets, Schepenen
Eddy Recour, Yannick Ducatteeuw, Amandine Eeckhaut, Nicolas Duquesnoy, Koen Tack, Davy Dewaele, Rino Himpe, Sofie Demurie, Kris De Meulemeester, Els Gevaert, Ine Demeulemeester, Roel Couckuyt, Joy Vanmaercke, Leendert Van Hulle, Philippe Desmet, Bram Vanhoutte, Jens Vancauwenberghe, Martijn De Maesschalck, Raadsleden
Sonja Nuyttens, Algemeen directeur
Feitelijke en juridische overwegingen

Het huishoudelijk reglement van de Buitenschoolse Kinderopvang werd reeds principieel goedgekeurd op de gemeenteraad van 8 oktober 2024.
Het herwerkte document wordt nu ter definitieve goedkeuring voorgelegd, met de nodige tekstuele aanpassingen maar zonder aan de inhoud ervan te tornen. 


Toelichting wijzigingen huishoudelijk reglement BKO - voorstel Gemeenteraad 14 januari 2025

Motivatie voor de opmaak van het ‘Huishoudelijk reglement BKO’

Als organisator van kinderopvang stelt de gemeente Anzegem een huishoudelijk reglement op dat eenzijdig wordt vastgesteld door de organisator. Dit reglement bevat de algemene bepalingen over de werking en de leefregels van de kinderclubs. Het is bedoeld om een uniforme basis te creëren die voor alle gezinnen op dezelfde manier van toepassing is. Een expliciete instemming van de gezinnen is daarbij niet vereist.

Het ‘Huishoudelijk reglement BKO’ is gebaseerd op de modellen die worden aangeboden door Opgroeien, Kind en Gezin en het Steunpunt Kinderopvang VVSG en werd hiermee volledig naar analogie opgemaakt, net zoals dat in het verleden het geval was en zoals ook in andere gemeenten gebeurt. Deze modellen bieden een solide kader dat aansluit bij de geldende regelgeving en de praktijk van de kinderopvang. Omdat het reglement leefregels en afspraken bevat die rechtstreeks tot de gezinnen gericht zijn, weerspiegelt dit zich ook in de stijl en de aanspreekvorm in tegenstelling tot een meer technisch opgemaakt document. Dit maakt de tekst toegankelijker, minder afstandelijk en praktisch leesbaar voor alle beoogde doelgroepen.


Wijzigingen in de volledige tekst

  • De interpuncties zijn aangepast in de tekst. Bij twijfel is advies ingewonnen via taaladvies.net en woordenlijst.org.
  • De regelafstanden in de alinea’s, de afstanden tussen de titels, de opmaak in de tabellen werd gecontroleerd en waar nodig aangepast.
  • De hyperlinks zijn weggelaten bij de vermelding van de websites.
  • De lid-, voeg-, werk- en bijwoorden zijn toegevoegd of aangepast in de tekst waar nodig.  
  • De woorden ‘ze’, ‘ons’, ‘onze’ en ‘wij’ zijn aangepast in de tekst.


Wijzigingen in de tekst

  • De paginanummers in de inhoudstafel zijn aangepast aan de gecoördineerde versie: in de inhoudstafel op pagina 3 en 4.
  • De tekst ‘KC = Kinderclub’ is toegevoegd bij de begrippen: in de inhoudstafel op pagina 4 en in de bijlage 1 ‘Kinderclubs met kwaliteitslabel en gemelde kinderclubs’ pagina 32.
  • De tekst ‘Kind&Gezin’ is vervangen door ‘Kind en Gezin’: in de inhoudstafel – pagina 3 en 4, in de rubriek ‘Contactgegevens Kind en Gezin’ – pagina 7, in de rubriek ‘Opvang opzeggen / Opzeggen van de opvang door de Buitenschoolse Kinderopvang’’ – pagina 13, in de rubriek ‘Inclusieve kinderopvang / De subsidie van Kind en Gezin voor inclusieve opvang’ – pagina 21, in de rubriek ‘Vaccinaties’ – pagina 26 en in de rubriek ‘Veiligheid  / Team van deskundige medewerkers’ – pagina 29.
  • De term ‘verantwoordelijken’ is verduidelijkt: in de rubriek ‘De organisator / Verantwoordelijken’ – pagina 5.
  • De tekst ‘mobielnummer’ is aangepast in ‘gsm-nummer’: in de rubriek ‘Bereikbaarheid van de kinderclubs bij noodgevallen’ – pagina 7.
  • Het contactformulier van Kind en Gezin is in de tekst aangepast door een vereenvoudigde link: in de rubriek ‘Contactgegevens Kind en Gezin’ – pagina 7.
  • De tekst ‘gemeentebestuur’ is vervangen in ‘gemeente Anzegem’: in de rubriek ‘De inschrijving’ – pagina 8, in de rubriek ‘Als facturen niet op tijd betaald worden’ – pagina 17, in de rubriek ‘Wie zorgt er voor je kind? / Gemeente Anzegem’ – pagina 20, in de rubriek ‘Veiligheid / Team van deskundige medewerkers’ – pagina 29, en in de rubriek ‘Meldingen en klachten’ – pagina 31.
  • De tekst ‘5’ is vervangen in ‘delen’: in de rubriek ‘De inschrijving / Infomoment nieuwe kinderen’ – pagina 8.
  • De tekst ‘kan via’ is toegevoegd: in de rubriek ‘Inschrijvingsprogramma’ – pagina 9.
  • De tekst ‘tot het moment waarop er’ is toegevoegd: in de rubriek ‘Opvang reserveren en annuleren / Wijzigingen in de reservatie’ – pagina 11.
  • De tekst in de rubriek ‘Jokers’ is aangepast: in de rubriek ‘Jokers’ – pagina 11.
  • De tekst ‘de overeenkomst met de’ en ‘of het secretariaat’ is toegevoegd: in de rubriek ‘Kinddossier’ / ‘Wijzigingen huishoudelijk reglement en schriftelijke overeenkomst’ – pagina 12.
  • De tekst ‘Dit betekent dat er bij echtscheiding twee afzonderlijke dossiers worden opgemaakt.’ is toegevoegd: in de rubriek ‘Kinddossier’ / ‘Wijzigingen m.b.t. relevante gegevens over het kind of het gezin’ – pagina 12.
  • De tekst ‘geregeld’ is vervangen door ‘regelmatig’: in de rubriek ‘Opvang opzeggen’ / ‘Opzeggen van de opvang door ouders’ – pagina 13.
  • De tekst ‘gezamenlijk’ is in de tekst weggelaten: in de rubriek ‘Opvang samen met externen / Samenwerking met de vrije tijdsdiensten’ – pagina 19.
  • De tekst is aangepast in de rubriek met info over de kinderen met een specifieke zorgbehoefte: in de rubriek ‘Wie zorgt er voor je kind? / In dialoog met de ouders’ – pagina 21.
  • De tekst is verduidelijkt in de rubrieken met de info over de combinatie van de kinderopvang en de buitenschoolse activiteiten: in de rubriek ‘Breng- en afhaalmomenten / In – en uitschrijven kinderen: combinatie van kinderopvang, studie en Stedelijke Kunstacademie  en in de rubriek ‘In- en uitschrijven van kinderen die de kinderopvang combineren met buitenschoolse activiteiten tijdens de naschoolse werking en op woensdagmiddag’ – pagina 22.
  • De tekst ‘Kunstacademie en academie’ is aangepast in ‘Stedelijke Kunstacademie’: in de rubriek ‘Opvang samen met externen / Samenwerking met de Stedelijke Kunstacademie’ – pagina 19  en in de rubriek ‘ Breng- en afhaalmomenten / In- en uitschrijven van kinderen die de kinderopvang combineren met studie en Stedelijke Kunstacademie’ – pagina 22.
  • De tekst bij het laatste opsommingsteken over het toepassen van de principes bij echtscheiding is aangepast: in de rubriek ‘Breng- en afhaalmomenten / Echtscheiding en nieuw samengestelde gezinnen’ – pagina 23.
  • De tekst in de voorbeelden is aangepast met info over de uitzonderlijke omstandigheden waarin het kind veiliger is in de kinderclub: in de rubriek ‘Breng- en afhaalmomenten / Uitzonderlijke omstandigheden wanneer het kind veiliger is in de kinderclub’ – pagina 24.
  • De eerste zin is bij de rubriek ‘Luizen’ weggelaten: in de rubriek ‘Kleding en verzorging’ / ‘Luizen’ – pagina 26.
  • De tekst ‘een melding’ is vervangen door ‘wordt dit gemeld’: in de rubriek ‘Kleding en verzorging’ / ‘Luizen’ – pagina 26.
  • De tekst ‘keren’ is vervangen door ‘malen’: in de rubriek ‘Nieuwsbrief’ – pagina 29.
  • De tekst ‘aparte’ is vervangen door ‘afzonderlijke’: in de rubriek ‘Privacy’ – pagina 30.
  • De tekst ‘definitie volgens het Klachtendecreet’ is weglaten in de tekst: in de rubriek ‘Meldingen en klachten’ pagina 31.
  • De tekst ‘de verantwoordelijken’ is vervangen door ‘de coördinatoren’: in de rubriek ‘Procedure bij klachten’ pagina 31.
  • In de titel van de bijlagen is de tekst ‘Bij huishoudelijk reglement BKO’ weglaten: in de bijlagen – pagina 32, pagina 38 en pagina 39.

 

Bijlagen:

  • HHR BKO 8 10 2024
  • HHR BKO 14 01 2025
  • Overzicht wijzigingen HHR 14 01 2025
Regelgeving

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en later wijzigingen. 

Regelgeving BKO van toepassing tijdens de overgangsperiode uiterlijk tot 31 december 2025: 
Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de bestaande subsidies buitenschoolse opvang en de bijhorende voorwaarden gedurende een overgangsperiode. 

regelgeving BKO van toepassing vanaf 1 januari 2026:
Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten
Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang.

Vorige beslissingen

De gemeenteraadsbeslissing van 9 april en 8 oktober 2024 houdende wijziging van het huishoudelijk reglement voor de Buitenschoolse Kinderopvang. 

Publieke stemming
Aanwezig: Jeremie Vaneeckhout, Pauline Van Marcke, Louis Degroote, Gino Devogelaere, Anja Desmet, Petra Devos, Davy Demets, Eddy Recour, Yannick Ducatteeuw, Amandine Eeckhaut, Nicolas Duquesnoy, Koen Tack, Davy Dewaele, Rino Himpe, Sofie Demurie, Kris De Meulemeester, Els Gevaert, Ine Demeulemeester, Roel Couckuyt, Joy Vanmaercke, Leendert Van Hulle, Philippe Desmet, Bram Vanhoutte, Jens Vancauwenberghe, Martijn De Maesschalck, Sonja Nuyttens
Voorstanders: Jeremie Vaneeckhout, Pauline Van Marcke, Louis Degroote, Gino Devogelaere, Anja Desmet, Petra Devos, Davy Demets, Eddy Recour, Yannick Ducatteeuw, Amandine Eeckhaut, Nicolas Duquesnoy, Koen Tack, Davy Dewaele, Rino Himpe, Sofie Demurie, Kris De Meulemeester, Els Gevaert, Ine Demeulemeester, Roel Couckuyt, Joy Vanmaercke, Leendert Van Hulle, Philippe Desmet, Bram Vanhoutte, Jens Vancauwenberghe, Martijn De Maesschalck
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Art.1:  zich akkoord te verklaren met de aangebrachte tekstuele aanpassingen in het oorspronkelijke document en keurt de gecoördineerde versie van het huishoudelijk reglement van de Buitenschoolse Kinderopvang goed.