Terug
Gepubliceerd op 22/05/2024

Besluit  Besluiten burgemeester

di 21/05/2024 - 12:00

Politieverordening 16 mei 2024 mbt het nemen van verkeersmaatregelen naar aanleiding van de wielerwedstrijd - Fun Open Gravel - zondag 2 juni 2024

Feitelijke en juridische overwegingen

vzw Koninklijke Yvegem Sportief organiseert op zondag 2 juni 2024 een wielerwedstrijd in Anzegem: Fun Open Gravel. De vergunning en de politieverordening met bijgaand signalisatieplan zijn overgemaakt op 16 mei 2024. 

Regelgeving

Het Koninklijk Besluit van 28 juni 2019 tot reglementering van de wielerwedstrijden en van de alle-terreinwedstrijden.

De nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikel 119, 130bis en 13§2.

Het decreet Lokaal Bestuur.

Het Koninklijk Besluit van 21 augustus 1967 tot reglementering van de wielerwedstijrden en van de veldritten;

Het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houden het Algemeent Reglement op de politie van het wegverkeer en van het geheel van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaaren van de verkeerstekens worden bepaald.

Besluit

Art. 1:   Deze verordening geldt op zondag 2 juni 2024:

  • van 9u tot 18u
    •  in de Pastoor Verrieststraat, vanaf de Guido Gezellestraat tot aan de N36 voor de opbouw van de start- en aankomstzone (start voorzien thv van de Guido Gezellestraat) en aankomst voorzien thv Pastoor Verrieststraat 2 (bakkerij)
    • In de Sint-Antoniusstraat, vanaf de Guido Gezellestraat
  •  van 13u tot 18u op het volledig parcours.

Art. 2:  Er geldt een parkeerverbod van 9u tot 18u:

§ 1.a. in de Pastoor Verrieststraat langs beide zijden, vanaf Guido Gezellestraat tot aan de N36 voor de opbouw van de start- en aankomstzone

§ 1.b. in de Sint-Antoniusstraat, tussen Guido Gezellestraat en N36, aan de rechterzijde van de straat richting N36

§ 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden E1 (parkeerverbod) met onderbord ‘van 9u tot 18u’, inclusief voorzien van nadars langs de Pastoor Verriestraat en Stijn Streuvelsstraat (parcours via de parking links van de kerk richting N36 en vervolgens via het fietspad naar Waashoek) zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Art. 3:  Er geldt een parkeerverbod van 13u tot 18u:

§ 1 op het volledig parcours behoudens op de plaatsen met een onderverdeling in de rijbaan op een breedte van minder dan 3m. De verkeersborden E9 (parkeren toegelaten) dienen bijkomend afgedekt te worden.

§ 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden E1 (parkeerverbod) en onderbord (van 13u tot 18u) inclusief voorzien van nadars op Tiegemberg, tussen Meuleberg en Schernaai (parcours loopt van Meuleberg langs de huizenrij richting Schernaai) zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Art. 4: Het parcours wordt afgesloten van 13u tot 18u om verkeer tegen de rijrichting van de renners te vermijden:

§ 1. ter hoogte van:

  • het kruispunt N36-Pastoor Verrieststraat, vanop de N36 en is het verboden naar rechts en naar links af te slaan richting Pastoor Verrieststraat
  • het kruispunt N36- Waashoek is het verboden naar rechts of naar links af slaan richting Waashoek
  • het kruispunt Waashoek-Waashoek 4-6 in de Waashoek 4-6
  • het kruispunt Tjampensstraat-Overberg in de Tjampensstraat (2x)
  • het kruispunt Overberg 1-Overberg in de Overberg 1
  • het kruispunt Overberg-Hellestraat in de Hellestraat
  • het kruispunt Hellestraat-Tjampensstraat in de Tjampensstraat
  • het kruispunt Hellestraat-Meuleberg in de Meuleberg
  • het kruispunt Meuleberg-Bergstraat in de Bergstraat
  • het kruispunt Meuleberg-Tiegemberg op Tiegemberg en is het verboden naar rechts en links af te slaan richting Meuleberg
  • het kruispunt Tiegemberg-Schernaai op Tiegemberg en is het verboden naar rechts of naar links af te slaan richting Schernaai
  • het kruispunt Schernaai-Hellestraat in de Hellestraat
  • het kruispunt Schernaai-Leemstraat in Schernaai
  • het kruispunt Leemstraat 1 met Leemstraat in Leemstraat 1
  • het kruispunt Tjampensstraat-Leemstraat-Lijsternestweg in de Tjampensstraat (2x)
  • het kruispunt Lijsternestweg-Pastoor Verrieststraat in de Pastoor Verrieststraat

 

§ 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van een nadar voorzien van een C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder) met 2 knipperlichten en een  C31a (Verbod om aan volgend kruispunt als te slaan naar links) en C31b (Verbod om aan volgend kruispunt af te slaan naar links)  zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Art. 5: Voorsignalisatie wordt voorzien aan onderstaande kruispunten:

§ 1.a. van 13u tot 18u:

  • in de Pastoor Verrieststraat ter hoogte van het kruispunt met de Guido Gezellestraat. Het verkeer dient de omleiding te volgen via Guido Gezellestraat-Sint Antoniusstraat richting N36 en omgekeerd.

 § 1.b. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers  door het plaatsen van het verkeersbord C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder) op nadar en een extra nadar om de rijbaan volledig af te sluiten en het verkeersbod F41 (wegomlegging) zoals aangeduid op het signalisatieplan in bijlage.

Art. 6: De snelheid wordt gereduceerd naar 30km/uur

      § 1. van 13u tot 18u:

  • op Ingooigemplaats, vanaf de Sint-Antoniusstraat tot aan de Waashoek richting Tiegem
  • in de Stijn Streuvelsstraat, komende van Tiegem, tot op 50m voor de Waashoek

§ 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden C43 (vebod te rijden aan een hogere snelheid 30km/u) volgens signalisatieplan in bijlage.

Art. 7: Voorsignalisatie wordt voorzien aan onderstaande kruispunten, uitgezonderd plaatselijk verkeer al dan niet met doodlopende weg :

§ 1. van 13u tot 18u:

  • het kruispunt Pastoor Verrieststraat-Tsjampensstraat in de Tjampensstraat (doodlopende weg)
  • het kruispunt Stijn Streuvellstraat-Hellestraat in de Hellestraat
  • het kruispunt Braamstraat met Hellestraat in de Hellestraat
  • het kruispunt Tieboutslaan (N36)-Hoogstraat in de Hoogstraat
  • het kruispunt Westdorp (N36)-Bergstraat in de Bergstraat
  • het kruispunt Hoogstraat-Hellestraat in de Hellestraat
  • het kruispunt Bergstraat-Walbrugge in de Bergstraat
  • het kruispunt Schernaai-Landergemstraat in Schernaai (doodlopende weg)
  • het kruispunt Pastoor Verrieststraat-Pastoor Verrieststraat 66 (doodlopende weg)
  • het kruispunt Pastoor Verrieststraat-Tjampensstraat in de Pastoor Verrieststraat (doodlopende weg)
  • het kruispunt Sint-Antoniusstraat-Lindendries in de Lindendries

§ 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder) op nadar en F45 (doodlopende weg) zoals aangeduid op de signalisatieplan in bijlage.

Art. 8:

§ 1. De toegang tot de Lijsternestweg wordt verboden voor voetgangers in zowel richting Pastoor Verrieststraat als in de richting Tjampensstraat

§ 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door het plaatsen van de verkeersborden C9 (verboden toegang voor voetgangers) zoals aangeduid op de signalisatieplan in bijlage.

Art. 9:  De organisator, niet de seingever, staat in voor het correct plaatsen van de door de Operationele Technische dienst van de gemeente Anzegem vooraf ter plaatse gebrachte signalisatie op de dag van de wielerwedstrijd (Politiecollege van PZ Mira van 21 juni 2022). Eventueel bijkomende signalisatie (surplus op de parkeerverboden) dient na de doortocht van de wielerwedstrijd door de organisatie aan de kant geplaatst te worden niet meer zichtbaar voor de weggebruikers.

Art. 10: De organisatie staat in voor het afdekken van de reguliere borden zoals de parkeerborden E9a (parkeren toegelaten) en E9f (verplicht deels parkeren op berm/voetpad) en tonnageverboden op de omleidingswegen voor aanvang van de wielerwedstrijd en het terug zichtbaar maken ervan na afloop of na de doortocht van de wielerwedstrijd.

Art. 11:  Bij beperkte zichtbaarheid moet de verkeerssignalisatie uitgerust worden met oranje/gele knipperlichten.

Art. 12: Voor de hulpdiensten moet er binnen de afgesloten straat of straatgedeelte ten allen tijde een vrije doorgang zijn van 4 meter breed en 4 meter hoog.

Art. 13: Overtreding van dit reglement wordt bestraft met politiestraffen.

Art. 14: Er wordt een afschrift van dit besluit gestuurd naar de griffie van de rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk, de griffie van de politierechtbank te Kortrijk, de lokale politie en De Lijn.

Art. 15: Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikels 286 en 287 van het decreet Lokaal Bestuur.