De voorzitter opent de zitting op 14/06/2022 om 19:05.
De zitting werd na punt 4.3 geschorst om de OCMW-raad te openen ter behandeling van de punten opgenomen op de agenda. De gemeenteraad werd vervolgens hervat vanaf punt 4.4.
Het zittingsverslag is de audio-opname van de zitting m.u.v. de besloten zitting.
Voor de gemeenteraad van 10 mei 2022 is dit verslag terug te vinden op: https://www.anzegem.be/gemeenteraad2022.
Art.1: De notulen- en zittingsverslag van van de OCMW-raad van 10 mei 2022 eenparig goed te keuren.
De gemeente Anzegem is aangesloten bij TMVW ov en onderschreef de statuten.
Gelet op de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov voor 17 juni 2022, waarin de agenda werd meegedeeld:
Varia
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aangeduide gemeentelijke vertegenwoordiger een mandaat te verlenen strekkende tot het goedkeuren van deze agendapunten.
Decreet Lokaal Bestuur
Goedgekeurde statuten TMVW
de gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 houden aanstelling van een effectief en plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van TMVW - ov
Art.1: goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVW ov van 17 juni 2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :
Varia
Art.2. De raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s)/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van TMVW ov vastgesteld op 18 juni 2021, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Art. 3. Een afschrift van dit besluit zal :
gestuurd worden.
De Gemeentelijke Holding is in handen van de gemeenten en provincies en participeerde onder meer in Dexia Holding. In 2011 besliste een buitengewone algemene vergadering om de Gemeentelijke Holding te vereffenen. Die vereffening is nog niet afgehandeld.
De gemeente Anzegem is lid van de Gemeentelijke Holding n.v. in vereffening.
De algemene vergadering gaat door op 29 juni a.s. met volgende agenda:
1. Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars boekjaar 2021
2. Bespreking jaarrekening boekjaar 2021
3. Bespreking jaarverslag van de vereffenaars boekjaar 2021 incl. beschrijving vooruitgang vereffenaars en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten
4. Bespreking verslag van de commissaris jaarrekening 2021
5. Voorstel vereffenaars tot benoeming van een commissaris
6. Stemming benoeming commissaris
7. Vraagstelling.
Voorgesteld wordt om de agendapunten goed te keuren en een gemeentelijk afgevaardigde aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen voor de resterende duur van de legislatuur en hem/haar de nodige volmacht te geven.
Decreet Lokaal bestuur
Art.1: kennis te nemen van de agenda voor de algemene vergadering van 29 juni 2022 van de Gemeentelijke Holding n.v. in vereffening en de geagendeerde punten goed te keuren.
Art.2: Louis Degroote, schepen bevoegd voor Financiën, wonende Wortegemsesteenweg 43, 8570 Anzegem, aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente Anzegem op de algemene vergaderingen (gewone en buitengewone) van de Gemeentelijke Holding n.v. in vereffening, om aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en om in het algemeen het nodige te doen en dit voor de verdere duur van de legislatuur 2022-2024.
Het bestuur trad uit de Vereniging voor Openbaar Groen in 2014. Echter, vanuit de Groendienst wordt er op aangedrongen dat het gemeentebestuur terug lid wordt van deze vereniging gezien de meerwaarde op vlak van advies en ondersteuning die geboden kan worden.
Voorgesteld wordt om opnieuw toe te treden tot VVOG, de statuten goed te keuren en een effectief en plaatsvervangend gemeentelijk afgevaardigde aan te stellen voor de resterende duur van de legislatuur.
Decreet Lokaal Bestuur
Art.1: Toe te treden tot de Vereniging Voor Openbaar Groen, Predikherenrei 1C, 8000 Brugge en de statuten goed te keuren.
Art.2: Gino Devogelaere, burgemeester en bevoegd voor openbare groenvoorzieningen – wonende Klijtstraat 2 te Anzegem aan te duiden als gemeentelijk vertegenwoordiger voor alle algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen en dit voor de periode 2022-2024.
Art.3: de ploegbaas Groendienst aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen en dit voor de periode 2022-2024
Art.4: Afschrift van deze beslissing toe te sturen aan de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG).
Art.5: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet lokaal bestuur.
Het eindrapport herbestemming kerk Anzegem, opgemaakt onder begeleiding van het projectbureau Bestemming Kerken, geeft een voorkeurscenario aan voor de invulling van het schipdeel en een visie op de omgeving rond de kerk.
Het eindrapport kan wegens de grootte van het bestand niet in bijlage geplaatst worden en zal per mail (Wetransfer) bezorgd worden aan de raadsleden.
Om naar uitvoering te kunnen gaan, moet een ontwerper aangesteld worden. De procedure Oproep Winvorm voorziet hierin begeleiding. De Oproep WinVorm is een selectieprocedure die gebaseerd is op het principe van een architectuurwedstrijd, en moet de West-Vlaamse publieke overheden ondersteunen bij de selectie van goede ontwerpers en ontwerpteams voor hun projecten.
De procedure is in overeenstemming met de wetgeving inzake overheidsopdrachten en de mededingingsregels. De organisatie van de Oproep is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en de Vlaams Bouwmeester.
De samenwerkingsovereenkomst, bijhorende projectfiche en het mandaat worden ter goedkeuring voorgelegd.
GBB_PatG | Kerk/PatG | Dimitri | Dimitri | Sint-Janskerk : invulling profaan gedeelte - AR 214/221/230 | U | 0119-90 | Overige algemene diensten | 2.210.000 |
Beslissing cbs van 8 juli 2020: Sint-Janskerk (schipdeel) - "Bestelling & afsprakennota zevende oproep" en aanvraag onderzoekspremie
Art.1: De samenwerkingsovereenkomst, projectfiche en overeenkomst mandaat voor de aanstelling van een ontwerper via de procedure Oproep Winvorm worden goedgekeurd.
Er wordt voorgesteld om voor de uitoefening van de wijkwerking van de politiezone Mira een ruimte in het nieuwe gemeentepunt te verhuren.
De huurovereenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd. Er wordt gekozen om te verhuren inclusief incl. energiekosten/nutsvoorzieningen omdat het in de praktijk onmogelijk blijkt om een aparte telling te voorzien op het bestaande verwarmingssysteem.
Raadslid Jolanta Kokoszko (fractie CD&V-Eendracht) stelt voor om in de huurovereenkomst de term 'goede huisvader' te wijzigen in 'voorzichtig en redelijk persoon'.
Het Belgische Burgerlijk Wetboek werd recentelijk gemoderniseerd, onder andere om het te ontdoen van patriarchale kenmerken. Een gevolg daarvan is dat het begrip 'goede huisvader' in wetteksten wordt vervangen door het modernere en neutralere voorzichtig en redelijk persoon. De juridische inhoud van het begrip blijft hetzelfde: een voorzichtig en redelijk persoon is iemand die zich gedraagt als een verantwoordelijk persoon die alles doet wat nodig is om voorzienbare schade te voorkomen, bijvoorbeeld als die persoon een huis huurt of geld beheert voor een ander.
Schepen Louis Degroote (fractie Samen Eén) antwoordt dat er kan akkoord gegaan worden met deze aanpassing, doch dat we in een overeenkomst nog steeds de vrijheid hebben om te vermelden wat we willen en zelf de omschrijving te kiezen.
De door raadslid Kokoszko voorgestelde aanpassing wordt eenparig aanvaard.
Art.1: de ontwerphuurovereenkomst m.b.t. de verhuur van een ruimte in het nieuwe gemeentepunt aan de politiezone Mira goed te keuren. In de overeenkomst wordt de term 'goede huisvader' vervangen door 'voorzichtig en redelijk persoon'.
Art.2: de verdere uitvoering wordt toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen (o.m. ingangsdatum huur)
In het kader van de opdracht “Tijdelijke invulling site nieuw Gemeentepunt - camera's en toegangscontrole” werd een bestek met nr. 2022/344 opgesteld door de Aankoopdienst i.s.m. Wielfaert Architecten, studiebureau RCMS en bouwcoördinator Proveko.
Deze opdracht omvat het leveren en plaatsen van camera's en toegangscontrole.
Voor de overwaking wordt er gekozen voor één geïntegreerd systeem waar toegangscontrole, videobeheer en camera’s als één geheel worden verwerkt met gedefinieerde autorisaties naar de operator toe.
De verschillende activiteiten en flexibiliteit in de site eist een geïntegreerd systeem waarin zowel de camera’s, toegangscontrole, technische overwaking en inbraakbeveiliging door één enkel systeem beheerd worden met maximale toepassing van de smartphone.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 150.463,50 excl. btw of € 182.060,84 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
In het meerjarenplan 2020-2025 is er budget beschikbaar onder jaarbudgetrekening investering ACT_2.4.2/0119-90/221/BESTUUR/CBS/0/IP-A_2.4.2 (Gebouwen - bouw, verbouwing en groot onderhoud - ACT: Uitrol patrimoniumplan).
In het meerjarenplan 2020-2025 is er budget beschikbaar onder jaarbudgetrekening investering ACT_2.4.2/0119-90/221/BESTUUR/CBS/0/IP-A_2.4.2 (Gebouwen - bouw, verbouwing en groot onderhoud - ACT: Uitrol patrimoniumplan).
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 215.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De beslissing van de gemeenteraad d.d. 8 september 2009 betreffende de definitie van het begrip ‘dagelijks bestuur’, gewijzigd bij gemeenteraadsbeslissing d.d. 15 december 2014, en herbevestigd door de gemeenteraad d.d. 31 januari 2019, en de visumplichtige verrichtingen.
Art.1: Het bestek met nr. 2022/344 en de raming voor de opdracht “Tijdelijke invulling site nieuw Gemeentepunt - camera's en toegangscontrole”, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 150.463,50 excl. btw of € 182.060,84 incl. 21% btw.
Art.2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Art.3: De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art.4: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het Decreet Lokaal Bestuur houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
De gemeenteraad keurde in zitting van 12 april 2022 het bestek met nr. 2022/331 voor de opdracht “Tijdelijke invulling site nieuw Gemeentepunt - ventilatie en verwarming ateliers technische dienst” goed.
Deze opdracht omvat het leveren en plaatsen van
• ventilatie van de nieuwe raadszaal
• ventilatie – afzuiging gassen in garage technische dienst
• individuele gasverwarmers in de garage, atelier schrijnwerker en atelier schilderwerken.
Door de huidige economische omstandigheden met voortdurende prijsstijgingen van materialen en lonen wordt vastgesteld dat ondernemers aarzelen om een offerte in te dienen.
Voorgesteld wordt een prijsherzieningsclausule, gebaseerd op de prijsevolutie van uurlonen van het personeel en de sociale lasten materiaalprijzen, grondstofprijzen, aan de lastvoorwaarden toe te voegen om de ondernemers toe te laten een passende offerte in te dienen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De beslissing van de gemeenteraad d.d. 8 september 2009 betreffende de definitie van het begrip ‘dagelijks bestuur’, gewijzigd bij gemeenteraadsbeslissing d.d. 15 december 2014, en herbevestigd door de gemeenteraad d.d. 31 januari 2019, en de visumplichtige verrichtingen.
De beslissing van de gemeenteraad d.d. 12 houdende goedkeuring van het bestek, de raming en de gunningswijze.
Art.1: In het bestek met nr. 2022/331 voor de opdracht “Tijdelijke invulling site nieuw Gemeentepunt - ventilatie en verwarming ateliers technische dienst”, een prijsherzieningsclausule toe te voegen.
Art.2: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het Decreet Lokaal Bestuur houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
VZW Dwars door Grijsloke diende zijn jaarprogramma in als volgt:
- 3de "Rondom Grijsloke" (wandelingen) : zondag 29 mei 2022
- 40ste "Dwars door Grijsloke" (loopwedstrijden) : zaterdag 27 augustus 2022
Sedert jaar en dag vraagt en ontvangt de loopclub Dwars door Grijsloke logistieke ondersteuning van het gemeentebestuur.
Deze bestaat uit:
- Nadars, vlaggen en vlaggenmasten plaatsen en weghalen: inzet van 2 arbeiders, 2 dagen
telkens 4u à 480 euro + huurprijs feestmateriaal
- Gras maaien en ledigen afvalbakken (wordt meegenomen in de vaste ronde, dus geen extra kost)
- Opbouw en afbraak terras: 2 arbeiders, 2 dagen telkens 4u à 480 euro
De totale logistieke ondersteuning kan gewaardeerd worden op minstens 960 euro (zonder het te huren feestmateriaal).
Verder werd er in het verleden, via het toenmalige subsidiereglement Toerisme en Promotie, elk jaar ook nog een geldelijke ondersteuning van 250 euro voorzien (sport). Voorgesteld wordt deze ook dit jaar toe te kennen.
Aangezien dit alles de grootte-orde overschrijdt zoals voorzien in het kadersubsidiereglement van 17 mei 2016 (en latere wijzigingen), valt de toekenning van deze betoelaging in natura en geld onder de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Gunstig advies Sportdienst d.d. 16 mei 2022
Decreet Lokaal Bestuur
Het gemeenteraadsbesluit van 17 mei 2016 strekkende tot het vaststellen van een kadersubsidiereglement voor het ondersteunen van initiatieven en projecten van Anzegemse verenigingen, organisaties en inwoners en de latere wijzigingen van dit reglement;
Art.1: op basis van het advies van de betrokken dienst – aan de loopclub VZW Dwars door Grijsloke (Bart Lavens, Schietspoelstraat 20, 8500 Kortrijk) volgende logistieke en geldelijke ondersteuning toe te kennen t.g.v. de organisatie van het programma 2022 van de loopclub:
- Ondersteuning Technische Dienst (voorbereiding en opkuis manifestatie: verdelen en achteraf weghalen nadarafsluiting + opbouw terras + maaien gras achter OC De Kleine Kluis en grasbermen, weghalen afval, enz). Aantal manuren: 32 aan 30 euro = 960 euro
- Gratis gebruik (feest-)materiaal (6 tot 8 vlaggen en vlaggenmasten), 40 zandzakjes en één gemeentelijke tent. Voor de huur van de vlaggen en bijhorende masten moet de waarborg wel betaald worden.
- Onder voorbehoud van gunstig advies van de betrokken adviesraad en naar analogie met voorgaande jaren, eveneens de toelage van 250 euro toe te kennen op het einde van het kalenderjaar. (de toekenning van de geldsom wordt voorgelegd aan de sportraad naar het jaareinde toe samen met andere vragen voor financiële ondersteuning van sportinitiatieven)
Art.2: De organisatoren worden van deze ondersteuning schriftelijk op de hoogte gebracht.
Art.3: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet Lokaal Bestuur.
Het reglement houdende gemeentelijke belasting op tweede verblijven voor de periode 2020-2025 dient aangepast te worden. Er wordt immers enkele moeilijkheden vastgesteld bij de praktische uitwerking van dit belastingreglement. Er wordt vastgesteld dat heel wat eigenaren van tweede verblijven niet op de hoogte zijn van de bestaande (eenmalige) aangifteplicht en het voor hen het verschil tussen een leegstaande woning enerzijds en een tweede verblijf anderzijds niet altijd duidelijk. Tevens wordt vastgesteld dat met de vernieuwde werkwijze met betrekking tot de registratie van leegstaand waarbij alle zakelijke gerechtigden van een woning waar geen inschrijving is, worden aangeschreven ook de nog niet gekende tweede verblijven boven water komen. Hierdoor is het voorzien van een aangifteplicht tweede verblijven eigenlijk overbodig geworden. Er wordt dan ook voorgesteld aan de gemeenteraad om de aangifteplicht en de ambtshalve vaststelling inclusief belastingverhoging van 10%, van een tweede verblijf te schrappen uit dit reglement. Hierbij aansluitend wordt ook voorgesteld om voor de ambtshalve vastgestelde tweede verblijven aanslagjaren 2020 en 2021 de belastingverhoging van 10% niet toe te passen.
Een hernieuwing van het belastingreglement en aanpassing naar de nieuwe beleidsinsteken voor de periode 2020-2025 wordt hierbij vastgesteld. Het reglement legt volgende bepalingen vast: de belastingplichtige, het tarief van de heffing, de eventuele verschillende vrijstellingsgronden, de betalingstermijn en de beroepsprocedure.
Het bijhouden van de bevolkingsregisters is de taak en de verantwoordelijkheid van de gemeenten. De inschrijving gebeurt door toedoen en na onderzoek van de gemeente, zodat de bevolkingsregisters correcte informatie verschaffen over het bevolkingsbestand. Deze correcte informatie is noodzakelijk voor statistische redenen, zodat een goed bevolkingsbeheer kan gevoerd worden, maar is ook noodzakelijk voor de veiligheid en identificatie van personen. Daarom is het belangrijk dat degene die zich op een verblijfplaats kan inschrijven dit effectief doet. De belasting op tweede verblijven kan ertoe bijdragen dat personen die hun feitelijke verblijfplaats in gemeente Anzegem hebben zich effectief laten inschrijven in de bevolkingsregisters voor hun hoofdverblijfplaats.
Het is anderzijds ook billijk dat personen, die naast hun hoofdverblijfplaats ook nog over een tweede verblijf beschikken, bijdragen tot de financiële behoeften van de gemeente daar zij ook vaak gebruik maken van de dienstverlening en infrastructuur van de gemeente. Op deze manier worden de lasten gespreid over alle gebruikers van de faciliteiten van de gemeente.
De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen zodoende het budgettair evenwicht te kunnen behouden.
De grondwet, meer specifiek artikel 170§4;
Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, met latere wijzigingen;
Het decreet van 22 december 2017 over het het lokaal bestuur met latere wijzigingen;
De gecoördineerde omzendbrief KB/ABB 2019/2 d.d. 15 februari 2019 inzake de onderrichtingen over gemeentefiscaliteit vanwege het Agentschap voor Binnenlands bestuur.
Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 tot vaststelling van het belastingreglement tweede verblijven van 2020 tot en met 2025.
Art. 1: Het belastingsreglement op de tweede verblijven wordt aangepast als volgt :
Artikel1: Voor de aanslagjaren 2022 tot en met 2025 wordt een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op de tweede verblijven gelegen op het grondgebied van de gemeente Anzegem.
Begripsomschrijving
Artikel 2: Een tweede verblijf is elke private woongelegenheid die voor de eigenaar, de huurder of de gebruiker ervan niet tot hoofdverblijf dient maar die op elk ogenblik door hen voor bewoning kan worden gebruikt. Tweede verblijven zijn landhuizen, bungalows, appartementen, studio’s, weekendhuisjes, optrekjes en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans en die al of niet ingeschreven zijn in de kadastrale legger.
Worden niet beschouwd als tweede verblijf:
De mogelijkheid tot onmiddellijke bewoning blijkt uit de feiten. De aanwezigheid van voldoende meubilair en van een leveringscontract elektriciteit worden als belangrijke indicaties weerhouden.
Belastingschuldige - belastingplichtige
Artikel 3: De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die op 1 januari van het aanslagjaar eigenaar is van het tweede verblijf.
Zijn belastingplicht geldt ook wanneer het tweede verblijf verhuurd wordt of tijdelijk niet gebruikt wordt.
Zijn belastingplicht geldt ongeacht het feit of hij al dan niet is ingeschreven in de bevolkingsregisters van de gemeente.
In geval van vruchtgebruik, recht van opstal of recht van erfpacht is de belasting verschuldigd door de vruchtgebruiker, de opstalhouder of erfpachthouder.
De eigenaar is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.
Tarief
Artikel 4: Het jaarlijks bedrag van de belasting wordt vastgesteld op 1.000 euro per tweede verblijf.
Aangifteplicht
Art.5: De eigenaar of in voorkomend geval, de huurder van een tweede verblijf, bedoeld in artikel 3 is verplicht hiervan een éénmalige aangifte te doen.
Hij gebruikt daartoe het formulier dat hem door het college van burgemeester en schepenen wordt bezorgd. Deze aangifte blijft geldig tot herziening.
De initiële aangifte dient neergelegd voor de in het formulier vermelde datum.
De belastingplichtigen die voor 31 mei van het aanslagjaar géén aangifteformulier ontvangen hebben, zijn niettemin ertoe gehouden een spontane aangifte te doen aan het college van burgemeester en schepenen.
Art.6: Bij gebrek aan een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht tot bezwaar en beroep.
Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
Als een belasting ambtshalve is gevestigd, moet de belastingplichtige het bewijs leveren van de juistheid van de door hem ingeroepen elementen.
Art.7: De overeenkomstig artikel 6 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 10%. Het bedrag van deze verhoging wordt ook ingekohierd.
Wijze van invordering
Artikel 8 5 : Het kohier wordt opgemaakt en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen en dit ten laatste op 30 juni van het jaar volgend op het aanslagjaar.
Artikel 9 6: De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet door middel van overschrijving op het vermelde rekeningnummer.
Geschillen en bezwaren
Artikel 10 7: Bezwaar tegen de belasting
De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen overeenkomstig de bepalingen voorzien in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, invordering en geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.
Bezwaarschriften kunnen via duurzame dragen (e-mail) worden ingediend binnen de termijnen en onder de voorwaarden vermeld in bovenstaand lid. De contactgegevens voor het op deze wijze indienen van bezwaarschrift zijn: gemeentebelastingen@anzegem.be
Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen de 15 dagen na indiening ervan.
Artikel 11 8: Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2020.
Artikel 12 9: De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking van dit reglement op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Artikel 13 10: Dit reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Art. 2: Voor wat betreft de ambtshalve vastgestelde tweede verblijven aanslagjaar 2020 en 2021 (waar geen of onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte was) wordt geen belastingverhoging van 10% toegepast.
Art.3: in een volgende raadszitting wordt onder de rubriek 'mededelingen' verder ingegaan op de vraag van raadslid Kokoszko (fractie CD&V-Eendracht) inzake de praktische verschillen tussen de belastingen 'leegstand' en 'tweede verblijf'.
De betoelaging van de gemeentelijke adviesraden impliceert dat hun werkingsverslag/financieel verslag wordt voorgelegd op het ogenblik dat de gemeenterekening in de gemeenteraad wordt behandeld.
Volgende adviesraden leggen daarom dit verslag ter kennisname voor:
a. cultuurraad
b. jeugdraad
c; sportraad
d. loka
e. wereldraad
f. gezins- en welzijnsraad
g. seniorenraad
De cultuurraad sloot het dienstjaar 2021 af met een positief saldo van 18.354,15 € Het financieel verslag werd goedgekeurd in de algemene vergadering van 16 mei 2022 .
De jeugdraad sloot het dienstjaar 2021 af met een positief saldo van €21.398,77 . Het financieel verslag werd goedgekeurd in de algemene vergadering van 6 februari 2022.
De sportraad sloot het dienstjaar 2021 af met een positief saldo van € 3.693,7 . Het financieel verslag werd goedgekeurd in de algemene vergadering van 25 april 2022 .
LOKA sloot het dienstjaar 2021 af met een positief saldo van € 233,62 Het financieel verslag werd goedgekeurd in de algemene vergadering van 31 maart 2022 .
De wereldraad sloot het dienstjaar 2021 af met een positief saldo van € 8138,17 .Het financieel verslag werd goedgekeurd in de algemene vergadering van 21 maart 2022.
De gezins- en welzijnsraad sloot het dienstjaar 2021 af met een positief saldo van € 13.767,31 . Het financieel verslag werd goedgekeurd in de algemene vergadering van 9 mei 2022.
De seniorenraad sloot het dienstjaar 2021 af met een positief saldo van € 11.174,53 . Het financieel verslag werd goedgekeurd in de algemene vergadering van 23 mei 2022.
Decreet Lokaal Bestuur
De gemeenteraadsbeslissing van 5 februari 1996 houdende goedkeuring van het procedurereglement voor betoelaging van gemeentelijke adviesraden
Art.1: kennis te nemen van de financiële verslagen 2021 van de respectieve adviesraden, met name cultuurraad, jeugdraad, sportraad, Loka, wereldraad, gezins-en welzijnsraad en seniorenraad .
Cultuurraad:
INKOMSTEN |
€ |
UITGAVEN |
€ |
|
|
|
|
Toelage gemeentebestuur |
22.450 |
Uit te betalen toelagen 2021 |
|
Onuitvoerbare storting |
243,18 |
Basis- en werkingstoelagen & huurtoelagen |
15.141,25 |
|
|
|
|
Saldo vorig dienstjaar |
13.190,95 |
|
|
Inkomsten uit eigen activiteiten |
|
Uitgaven voor eigen activiteiten |
|
Orde van de Piro |
- |
Orde van de Piro |
442,75 |
Diversen |
- |
Bank- en portkosten, algemene onkosten dagelijkse werking |
142,08 |
Viering cultuurtrofee |
- |
Viering cultuurtrofee |
- |
Streuvelsevocatie |
1233 |
Streuvelsevocatie |
3036,90 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAAL AAN INKOMSTEN |
37.117,13 |
TOTAAL AAN UITGAVEN |
18.762,98 |
|
|
|
|
Saldo dienstjaar 2021 |
18.354,15 |
|
|
Jeugdraad:
JAARPLAN JEUGD 2021 | |||||||
Inkomsten | Uitgaven | ||||||
Toelage gemeente: €39.100 | |||||||
€ 39.100,00 | |||||||
€ 29.760 | Ondersteuning jeugdwerkinitiatieven | € 27.159,15 | |||||
Starttoelage | |||||||
€ 8.720,00 | Werkingstoelage | € 8.720,00 | |||||
€ 2.480,00 | Lokalensubsidie | € 2.480,00 | |||||
€ 2.000,00 | Kadervorming | € 1.854,50 | |||||
€ 1.250,00 | Kampvervoer materiaal | € 1.294,65 | |||||
Enkel indien starttoelage en toelage voor kinderen met een beperking niet uitbetaald worden | |||||||
2416,00 van security | € 1.740,00 | Kampvervoer personen | € 4.156,00 | ||||
€ 500,00 | Kilometerheffing | € 500,00 | |||||
€ 3.720,00 | Jeugdvakantie | € 3.720,00 | |||||
€ 750,00 | Culturele manifestatie | € 250,00 | |||||
Subsidie voor kinderen en jongeren met beperking | |||||||
€ 6.600,00 | Security subsidie | € 4.184,00 | |||||
€ 1.000,00 | Jeugdbrandweer | € 0,00 | |||||
€ 1.000,00 | Jeugdhuis | € 0,00 | |||||
Werkingskosten Jeugdraad | € 2.197,49 | ||||||
Administratie (bankkosten) | € 198,81 | ||||||
Vergaderingen | € 107,06 | ||||||
Raad - Kamppakketten 2021 | € 1.891,62 | ||||||
Verplaatsingskosten | |||||||
€ 0,00 | Infobeleid | € 345,00 | |||||
Vorming | € 345,00 | ||||||
€ 461,89 | Projecten | € 10.945,85 | |||||
Jongerencultuur (Radio Faar) | € 1.102,75 | ||||||
Kleuterdorp | € 0,00 | ||||||
Supersplash | € 145,38 | ||||||
Dag van de Jeugdbeweging | € 2.218,36 | ||||||
Ontspanningsactiviteit | € 0,00 | ||||||
Stuurgroepactiviteit | € 159,10 | ||||||
€ 461,89 | Pretpark +12 Nieuwjaarsreceptie | € 7.320,26 | |||||
€ 40.162,33 | Noodfonds | € 40.162,33 | |||||
Totaal inkomsten* | € 79.724,22 | Totaal uitgaven* | € 80.809,82 | ||||
overschot 2020 | € 22.484,37 | Totaal 2020: | -€ 1.085,60 | ||||
overschot 2021 | € 21.398,77 |
Sportraad:
JAARREKENING 2021 | |||
SPORTRAAD | |||
INKOMSTEN | € | UITGAVEN | € |
Toelage gemeentebestuur en saldo overdracht | 10.500,34 | Uitbetaalde toelagen 2021 | 4.000 |
Saldo overdracht vorig dienstjaar 2020 |
3.500,34 |
Toelage aan sportverenigingen met infrastructuur in eigen beheer |
4.000 |
Werkingstoelage sportraad | 7.000 | ||
Inkomsten uit eigen activiteiten | 1.275,27 | Uitgaven voor eigen activiteiten | 4.081,91 |
Inkomsten huldiging sportlaureaten | Huldiging sportlaureaten | 307,23 | |
Snoepertjestocht: deelnamegelden en bar | 1215,27 | Snoepertjestocht | 859,61 |
Dwars door Anzegem | 0 | Dwars door Anzegem | 0 |
Schoolsport | 60 | Schoolsportactiviteiten en seniorenactiviteiten | 199,43 |
Vorming | 0 | ||
Bestuur sportraad, materiaal en ondersteuning clubs | 995,61 | ||
Algemene promotie | 1685 | ||
Bankkosten | 35,10 | ||
Totaal INKOMSTEN | 11.775,61 | Totaal UITGAVEN | 8.081,91 |
Saldo dienstjaar 2021 | 3.693,70 |
Gezins- en welzijnsraad:
JAARREKENING GEZINS- EN WELZIJNSRAAD 2021 |
|||
INKOMSTEN |
|
UITGAVEN |
|
toelage gemeentebestuur |
€ 10.000,00 |
toelagen socio-culturele verenigingen |
€ 5.051,40 |
saldo 2020 |
€ 10.123,66 |
|
|
|
|
|
|
inkomsten raad |
|
uitgaven raad |
|
|
|
Radio Faar |
€ 1.033,55 |
|
|
Mouchette |
€ 120,00 |
|
|
werkingskosten raad |
|
|
|
bankkosten |
€ 31,50 |
|
|
administratie |
€ 19,90 |
|
|
vergaderingen |
€ 100,00 |
Totaal= |
€ 20.123,66 |
Totaal = |
€ 6.356,35 |
Saldo 2020 |
€ 13.767,31 |
||
Loka:
FINANCIEEL VERSLAG LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG 2021 | |||||
INKOMSTEN | UITGAVEN | ||||
toelage gemeentebestuur | € 2.500,00 | Uit te betalen toelagen 2021 | € 0,00 | ||
saldo 2020 | € 233,62 | ||||
Inkomsten uit eigen activiteiten | € 0,00 | Uitgaven voor eigen activiteiten (zie onderstaand overzicht) | € 2.500,00 | ||
Vorming | mama-cafe | € 345,26 | |||
week van de opvoeding | € 131,10 | ||||
vorming onthaalouders | € 1.571,51 | ||||
werkingskosten | administratie | € 51,60 | |||
vergaderingen | € 30,53 | ||||
werkingskosten | € 370,00 | ||||
speel-o-theek | aankoop opberggerief | € 0,00 | |||
aankopen nieuwe spelen | € 0,00 | ||||
Totaal aan inkomsten | € 2.733,62 | TOTAAL | € 2.500,00 | ||
SALDO over te dragen naar 2022 | € 233,62 |
Wereldraad:
INKOMSTEN |
€ |
UITGAVEN |
€ |
|
|
|
|
Toelage gemeentebestuur |
6000 |
Toelagen verenigingen |
250 (wereldwinkel) |
Saldo vorig dienstjaar |
6821,78 |
|
|
Inkomsten uit eigen activiteiten |
|
Uitgaven voor eigen activiteiten |
|
|
|
Bankkosten |
60,65 |
|
|
Fairtrade Pretzak jeugd/knapzak snoepertjestocht Herstel KABA |
695,81
531,19 |
11 11 11 actie 2021
3x 11 inschrijvingen verkoop choc/kaart Jan terug waarborg St Vinc inkomsten bar 3x11 + verkoop choc en kaarten |
80 60 150
955,50 |
11.11.11. actie 2021 Aankoop beachvlaggen Bedeling drukwerk ‘20 Bedeling drukwerk ‘21 Aankopen 3x 11 Waarborg St Vincentius Opbrengst lokale acties en verkoop Bijdrage op basis van inwonersaantal €0,05 |
220 834,48 908,88 215,98 150 1145,50
751,20
|
|
|
Kosten vergaderingen |
144,02 |
|
|
Nieuwjaarskaartje AV |
21,40 |
TOTAAL AAN INKOMSTEN |
14067,28 |
TOTAAL AAN UITGAVEN |
5929,11 |
|
|
|
|
Saldo dienstjaar 2021 |
8138,17 |
|
|
|
|
|
|
Seniorenraad:
INKOMSTEN | UITGAVEN | ||
toelage gemeente | € 31.500,00 | toelagen seniorenverenigingen | € 4.003,00 |
saldo 2020 | € 8.937,73 | ||
inkomsten raad | uitgaven raad | ||
activiteiten | € 4.457,80 | activiteiten | € 15.478,30 |
acties 85-plus/thuis en in WZC | € 6.464,84 |
||
en actie 80 tot 84-jarigen | |||
corona-acties senioren thuis en in WZC | € 3.342,00 | ||
uitpas omruilvoordelen, carpoolpas en aktivtourpas | € 423,93 | ||
werkingskosten raad | |||
materiaal | € 228,49 | ||
administratie (drukwerk en verzendingskosten) | € 3.557,79 | ||
bankkosten | € 68,58 | ||
vergaderingen, inschrijvingsdagen | € 154,07 | ||
Totaal= | € 44.895,53 | Totaal = | € 33.721,00 |
Saldo 2021 | € 11.174,53 |
Jaarlijks wordt een geïntegreerde rekening voor gemeente en OCMW opgemaakt die moet worden vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het jaar waarop de rekening betrekking heeft. Het komt de gemeenteraad toe haar deel deel van de jaarrekening vast te stellen.
De jaarrekening 2021 en bijhorende documentatie werden opgemaakt en ingediend door de algemeen en financieel directeur. De jaarrekening bestaat uit de beleidsevaluatie, de financiële nota en een toelichting. De documentatie werd opgenomen in een aparte bundel.
De beleidsevaluatie van de jaarrekening geeft het beleid weer dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.
De financiële nota van de jaarrekening geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.
De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.
De jaarrekening werd door de raadscommissie Algemene Zaken en Financiën besproken in haar vergadering van 7 juni 2022.In het MAT van 28 april ll. werd gunstig advies verleend.
In een apart document 'Terugblik op 2021 in cijfers' wordt gerapporteerd over de blikvangers van het jaar.
De rapportering met betrekking tot de organisatiebeheersing bevat de acties die ondernomen werden om de vooropgestelde risico's in het plan organisatiebeheersing 2020-2025 aan te pakken.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- & beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC);
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- & beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC).
Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 tot vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 'Anzegem morgen' deel gemeente;
Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 betreffende de integrale goedkeuring, incl deel OCMW, van het meerjarenplan 2020-2025 'Anzegem morgen';
Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2020 betreffende de goedkeuring van het plan organisatiebeheersing 2020-2025;
Het besluit van de gemeenteraad van 8 juni 2021 tot vaststelling van de jaarrekening 2020 deel gemeente en rapportering organisatiebeheersing;
Het besluit van de gemeenteraad van 8 juni 2021 betreffende de goedkeuring van het deel jaarrekening van het OCMW met als gevolg de definitieve vaststelling gezamenlijke jaarrekening 2020.
Art.1: Het deel van de gemeente in de jaarrekening 2021 wordt vastgesteld;
Het budgettaire resultaat 2021 wordt vastgesteld met volgende eindcijfers:
JAARREKENING 2021 | MEERJARENPLAN | |
EXPLOITATIESALDO | 4.376.329 | 2.803.294 |
Ontvangsten | 21.938.792 | 21.412.054 |
Uitgaven | 17.562.463 | 18.608.760 |
INVESTERINGSSALDO | 1.129.453 | -10.227.790 |
Ontvangsten | 4.500.973 |
3.373.401 |
Uitgaven | 3.371.520 | 13.601.191 |
SALDO EXPLOITATIE EN INVESTERINGEN | 5.505.782 | -7.424.496 |
FINANCIERINGSSALDO | -2.548.609 | -2.508.381 |
Ontvangsten | 1.297.443 | 1.352.334 |
Uitgaven | 3.846.052 | 3.860.715 |
BUDGETTAIR RESULTAAT VAN HET BOEKJAAR |
2.957.173 | -9.932.877 |
Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar | 14.684.958 | 14.684.958 |
GECUMULEERD BUDGETTAIR RESULTAAT | 17.642.131 | 4.752.081 |
BESCHIKBAAR BUDGETTAIR RESULTAAT | 17.642.131 | 4.752.081 |
AUTOFINANCIERINGSMARGE | 2.256.307 | 688.533 |
Art.2: De balans (per 31 december 2021) wordt vastgesteld met volgende eindcijfers:
ACTIVA | 100.326.924 | PASSIVA | 100.326.924 |
Vlottende activa | 24.227.336 | Schulden | 27.074.962 |
Vaste activa | 76.099.589 | Nettoactief | 73.251.962 |
Art.3: De staat van opbrengsten en kosten vast te stellen met volgende eindcijfers:
KOSTEN | 20.530.168 | OPBRENGSTEN | 24.127.335 |
Operationele kosten | 20.268.485 | Operationele opbrengsten | 23.223.265 |
Financiële kosten | 261.683 | Financiële opbrengsten | 904.070 |
Overschot van het boekjaar | 3.597.167 | ||
Operationeel overschot | 2.954.780 | ||
Financieel overschot | 642.387 |
Art.4: Kennis te nemen van het verslag 'Terugblik op 2021 in cijfers' waarin gerapporteerd over de blikvangers van het jaar.
Art.5: Kennis te nemen van de rapportering met betrekking tot de ondernomen acties in het kader van de organisatiebeheersing;
Art.6: De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking van dit besluit op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Art.7: Dit besluit wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente overeenkomst artikel 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Jaarlijks wordt een geïntegreerde rekening voor gemeente en OCMW opgemaakt die moet worden vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het jaar waarop de rekening betrekking heeft. Het komt de gemeenteraad toe om het deel van de jaarrekening, vastgesteld door de OCMW-raad, goed te keuren. Door die goedkeuring wordt de jaarrekening in zijn geheel definitief vastgesteld.
De jaarrekening 2021 en bijhorende documentatie werden opgemaakt en ingediend door de algemeen en financieel directeur. De jaarrekening bestaat uit de beleidsevaluatie, de financiële nota en een toelichting. De documentatie werd opgenomen in een aparte bundel.
De beleidsevaluatie van de jaarrekening geeft het beleid weer dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.
De financiële nota van de jaarrekening geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.
De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.
De jaarrekening werd door de raadscommissie Algemene Zaken en Financiën besproken in haar vergadering van 7 juni 2022.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- & beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC);
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- & beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (MB BBC).
Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 betreffende de integrale goedkeuring, incl deel OCMW, van het meerjarenplan 2020-2025 'Anzegem morgen';
Het besluit van de gemeenteraad van 8 juni 2021 betreffende de goedkeuring van het deel jaarrekening van het OCMW met als gevolg de definitieve vaststelling gezamenlijke jaarrekening 2020.
Art.1: De jaarrekening 2021, voor wat betreft het deel vastgesteld door de OCMW-raad, goed te keuren. Door deze goedkeuring is de jaarrekening 2021 in zijn geheel vastgesteld;
Het budgettaire resultaat 2021 wordt vastgesteld met volgende eindcijfers:
JAARREKENING 2021 | MEERJARENPLAN | |
EXPLOITATIESALDO | 4.376.329 | 2.803.294 |
Ontvangsten | 21.938.792 | 21.412.054 |
Uitgaven | 17.562.463 | 18.608.760 |
INVESTERINGSSALDO | 1.129.453 | -10.227.790 |
Ontvangsten | 4.500.973 |
3.373.401 |
Uitgaven | 3.371.520 | 13.601.191 |
SALDO EXPLOITATIE EN INVESTERINGEN | 5.505.782 | -7.424.496 |
FINANCIERINGSSALDO | -2.548.609 | -2.508.381 |
Ontvangsten | 1.297.443 | 1.352.334 |
Uitgaven | 3.846.052 | 3.860.715 |
BUDGETTAIR RESULTAAT VAN HET BOEKJAAR |
2.957.173 | -9.932.877 |
Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar | 14.684.958 | 14.684.958 |
GECUMULEERD BUDGETTAIR RESULTAAT | 17.642.131 | 4.752.081 |
BESCHIKBAAR BUDGETTAIR RESULTAAT | 17.642.131 | 4.752.081 |
AUTOFINANCIERINGSMARGE | 2.256.307 | 688.533 |
Art.2: De balans (per 31 december 2021) wordt vastgesteld met volgende eindcijfers:
ACTIVA | 100.326.924 | PASSIVA | 100.326.924 |
Vlottende activa | 24.227.336 | Schulden | 27.074.962 |
Vaste activa | 76.099.589 | Nettoactief | 73.251.962 |
Art.3: De staat van opbrengsten en kosten vast te stellen met volgende eindcijfers:
KOSTEN | 20.530.168 | OPBRENGSTEN | 24.127.335 |
Operationele kosten | 20.268.485 | Operationele opbrengsten | 23.223.265 |
Financiële kosten | 261.683 | Financiële opbrengsten | 904.070 |
Overschot van het boekjaar | 3.597.167 | ||
Operationeel overschot | 2.954.780 | ||
Financieel overschot | 642.387 |
Art.4: De jaarrekening 2021 wordt overgemaakt in digitale vorm aan de Vlaamse Regering overeenkomstig artikel 250 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Art.5: De toezichthoudende overheid wordt van de bekendmaking van dit besluit op de hoogte gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen;
Art.6: Dit besluit wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de gemeente overeenkomst artikel 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
In het kader van een moderne dienstverlening wenst het gemeenbestuur te voorzien in pakketautomaten waar burgers door de gemeente voorziene pakketten en documenten kunnen terugvinden en ophalen. Hiervoor dient voorzien te worden in een installatie van intelligente pakketautomaten.
De gemeente kan intekenen op de overheidsopdracht voor leveringen, zijnde ‘Raamovereenkomst voor het leveren, plaatsen en huren van intelligente pakketautomaten en gerelateerde cloudtoepassingen in het kader van intuïtief onthaal – bestek 2020/HFB/MPMO/52629’ waarbij de Vlaamse Overheid, Agentschap Facilitair Bedrijf als aanbestedende overheid optreedt als aankoopcentrale voor o.m. Vlaamse lokale besturen.
De opdracht werd gegund aan Bringme Finance nv, Bondgenotenlaan 138, 3000 Leuven (BE0471.705.258)
De looptijd van de raamovereenkomst bedraagt 2 jaar met ingang van 28 oktober 2020 (einddatum: 27 oktober 2022) waarop kan ingetekend worden.
De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken overeenkomstig de voorwaarden van het bestek nr. 2020/HFB/MPMO/52629 waardoor zij is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Deelname aan deze raamovereenkomst biedt administratieve en financiële voordelen.
De kost voor de huur van de pakketautomaat die het gemeentebestuur wenst te huren bedraagt,
• BRINGME DESK en dit voor de duur van 60 maanden: 295 euro excl btw
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld volgende beslissingen te nemen:
• deel te nemen aan de raamovereenkomst voor het leveren, plaatsen en huren van intelligente pakketautomaten en gerelateerde cloudtoepassingen in het kader van intuïtief onthaal – bestek 2020/HFB/MPMO/52629
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017.
Art.1: De deelname aan de ‘‘Raamovereenkomst voor het leveren, plaatsen en huren van intelligente pakketautomaten en gerelateerde cloudtoepassingen in het kader van intuïtief onthaal – bestek 2019/HFB/MPMO/52629’ waarbij de Vlaamse Overheid, Agentschap Facilitair Bedrijf als aanbestedende overheid, goed te keuren.
Art.2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering.
Art.3: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het Decreet Lokaal Bestuur houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten
Sedert 1 september 2013 organiseert het gemeentebestuur zelf de niet erkende, gemelde opvang in de plaatselijke basisscholen.
Om de samenwerking tussen de verschillende partners vast te leggen werd een convenant en een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt.
Het convenant, met als partners de gemeente en de inrichtende machten van de plaatselijke basisscholen, bepaalt de overkoepelende modaliteiten.
De samenwerkingsovereenkomst, met als partners de gemeente en de directies van de plaatselijke basisscholen, heeft een meer concrete invulling van de samenwerking en de organisatie van een niet erkende opvanglocatie in de scholen zelf.
De huidige samenwerkingsovereenkomst en het convenant eindigen op 30 juni 2022.
Convenant
Er wordt voorgesteld om een nieuw convenant op te maken met opnieuw een duurtijd van 1 jaar: van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023.
In dit nieuw convenant worden de data aangepast en wordt de term 'erkende kinderopvang' vervangen door 'kinderopvang met kwaliteitslabel'.
Samenwerkingsovereenkomst
Er wordt voorgesteld om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst op te maken met duurtijd van 1 jaar: van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023.
In de huidige samenwerkingsovereenkomst werd vastgelegd dat de lonen van het schoolpersoneel dat ingezet wordt in de niet-erkende opvanglocaties voor 100% gesubsidieerd worden door het gemeentebestuur voor de effectief gepresteerde uren in de opvanglocaties, maar met een maximum van 22 euro per ingezet schoolpersoneel per gepresteerd uur in de opvang. Indien het personeelslid ziek is, wordt voor het personeelslid, tijdens de periode van gewaarborgd loon, deze subsidie betaald.
Het maximum bedrag van 22 euro is niet meer voor alle ingezet schoolpersoneel toereikend. Voorstel om in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst het maximumbedrag te verhogen met 2 euro.
In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst worden de data aangepast en wordt de term 'erkende kinderopvang' vervangen door 'kinderopvang met kwaliteitslabel'.
Kind&Gezin wordt vervangen door Opgroeien.
Extra toevoeging in artikel 15 - punt 4:
Indien het personeelslid omwille van andere reden dan ziekte niet kan ingezet worden in de opvanglocatie, meldt het personeelslid dit aan de coördinatoren van BKO Anzegem van zodra deze afwezigheid gekend is.
Voor de duur van deze afwezigheid wordt er geen toelage loonkost gevraagd. Dit ook als de afwezigheid in de kinderopvang er is wegens een schoolaangelegenheid.
Aanvulling samenwerkingsovereenkomst
Er wordt voorgesteld om de vernieuwde aanvulling van de samenwerkingsovereenkomst op te maken voor een duurtijd van 1 jaar: van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023.
Extra kostprijs: subsidie ingezet schoolpersoneel in de niet-erkende opvanglocaties: volledige loonkost (met max 24 euro) per ingezet schoolpersoneel per gepresteerd uur. Momenteel: volledige loonkost (met max 22 euro) per ingezet schoolpersoneel per gepresteerd uur.
Subsidie huur: 1000 euro/jaar voor het gebruik van de opvangruimte in de school. Voor het gebruik van de opvangruimte in VBS Anzegem op woensdagmiddag: 500 euro/jaar
Inkomsten: 3000 euro/jaar per actieve opvanglocatie
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Regelgeving BKO van toepassing tijdens overgangsperiode uiterlijk tot 31 december 2025:
Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de bestaande subsidies buitenschoolse opvang en de bijbehorende voorwaarden gedurende een overgangsperiode
Regelgeving BKO van toepassing vanaf 1 januari 2026:
Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten
Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang
Het raadsbesluit van 8 juni 2021 houdende het convenant en de samenwerkingsovereenkomst gemeentebestuur, inrichtende machten Anzegemse basisscholen en de Anzegemse basisscholen inzake organisatie gemelde opvang in de plaatselijke basisscholen. (Bijlage 12)
Art. 1: Het convenant tussen het gemeentebestuur en de inrichtende machten van de basisscholen goed te keuren zoals in bijlage 2 bij deze beslissing
Art. 2: De samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur en de Anzegemse basisscholen goed te keuren zoals bijlage 4 bij deze beslissing
Art. 3: De bijlage van de samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur en de Anzegemse basisscholen goed te keuren zoals bijlage 6 bij deze beslissing
Art. 4: Kennis te geven van dit besluit volgens de regels vervat in het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
De aktes m.b.t. de aankoop van de gronden voor de realisatie van een deel van het ecologisch park Vichte (zone ten westen van de landbouwweg) worden ter goedkeuring voorgelegd.
Het betreft:
Totaal : 153.198,22
De gronden zullen vrijgegeven worden op 1 november 2022.
Budget:
ACT_2.5.4 | Milieu | Lieve | Lieve | Studie, aankoop en inrichting ecologisch park Vichte | U | 0340-00 | Aankoop en beheer groen, natuur,bos | 2.200.000 | 0 | 0 | 223.150 | 223.150 | 223.150 |
Art.1: de aktes m.b.t. de aankoop van de gronden voor een deel van het ecologisch park Vichte (zone ten westen van de landbouwweg) goed te keuren.
1. De Vlaamse Regering moet bij de verdeling van de stemrechten in elk geval rekening houden met de volgende twee objectieve criteria: 1. de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente; 2 de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente, maar zij kan ook rekening houden met bijkomende criteria die door de gemeenten worden voorgesteld, evenals met het advies van de gemeenten over het gewicht dat aan elk criterium wordt gehecht.
2. In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen, die er pas tegen 30 juni 2023 zullen in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij of met een sociale huisvestingsmaatschappij, die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij, een verlenging van de hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen. Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17/12/2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen).
Feitelijke context
1. De brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed dd. 7 februari 2022 (ontvangen op 15 februari 2022) aan het college van burgemeester en schepenen om criteria voor te stellen voor de verdeling van de stemrechten over de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij.
2. In de brief dd.12 mei 2022 die het gemeentebestuur ontving van de sociale huisvestingsmaatschappijen CVBA Mijn Huis, met zetel te 8530 Harelbeke, Marktstraat 80 (0405.430.603) en de CVBA Helpt Elkander, met zetel te 8790 Waregem, Hazepad 1 (0405.419.913) wordt gevraagd om tegen uiterlijk 30 juni 2022 een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied, waar onze gemeente deel van uitmaakt, zal worden gevormd.
Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd. https://etaamb.openjustice.be/nl/decreet-van-09-juli-2021_n2021021712
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen. https://etaamb.openjustice.be/nl/besluit-van-de-vlaamse-regering-van-17-december-2021_n2022030772.html
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)
Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)
Art. 1: akkoord te gaan om de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij te verdelen op basis van volgende criteria en met het hieronder bepaalde gewicht:
Criterium |
Bron |
Gewicht |
De verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente |
Statbel.fgov.be (meest recente datareeks) |
50% |
De verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente |
VMSW en Wonen-Vlaanderen (meest recente datareeks) |
50% |
|
|
Totaal: 100% |
Zodoende wordt volgende berekening voor de onderlinge stemrechtverhouding voorgesteld, zij het dan met die nuance dat deze berekening op de gekende cijfers per 31/12/2020 werd gemaakt en dat deze berekening vóór de vorming van de woonmaatschappij op basis van de alsdan beschikbare cijfers per 31/12/2021 nog moet worden geactualiseerd, weliswaar met behoud van dezelfde criteria en het daaraan gekoppelde gewicht:
steden en gemeenten binnen werkingsgebied |
# huishoudens |
# sociale huurwoningen |
onderlinge verhouding stemrechten |
||
Anzegem |
6.184 |
11,44% |
241 |
7,55% |
9,49% |
Deerlijk |
5.150 |
9,53% |
287 |
8,99% |
9,26% |
Dentergem |
3.490 |
6,45% |
198 |
6,20% |
6,33% |
Harelbeke |
12.587 |
23,28% |
693 |
21,71% |
22,50% |
Lendelede |
2.446 |
4,52% |
83 |
2,60% |
3,56% |
Oostrozebeke |
3.377 |
6,25% |
194 |
6,08% |
6,16% |
Waregem |
16.825 |
31,12% |
1.147 |
35,93% |
33,53% |
Wielsbeke |
4.009 |
7,41% |
349 |
10,93% |
9,17% |
Totaal |
54.068 |
100,00% |
3.192 |
100,00% |
100,00% |
Art.2: De voormelde beslissing (artikel 1) wordt aan de provinciegouverneur bezorgd en aan de Vlaamse minister van wonen via het mailadres woonmaatschappij@vmsw.be.
Art.3: kennis te nemen van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappijen CVBA Mijn Huis, met zetel te 8530 Harelbeke, Marktstraat 80 (0405.430.603) en de CVBA Helpt Elkander, met zetel te 8790 Waregem, Hazepad 1 (0405.419.913) tot en met 30 juni 2023.
Art.4: als advies aan de Vlaamse Regering te geven dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.
Art.5: De voormelde beslissingen (artikel 3 en 4) worden aan de aanvragers bezorgd.
Conform het huishoudelijk reglement wordt de mogelijkheid geboden om schriftelijk en mondeling vragen te stellen. Mondelinge vragen worden - zo mogelijk - onmiddellijk beantwoord of uiterlijk schriftelijk tegen de eerstvolgende zitting. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. De vragen en de eventuele antwoorden net als de mededelingen worden opgenomen in het zittingsverslag.
De voorzitter sluit de zitting op 14/06/2022 om 20:50.
Aansluitend op de openbare vergadering kan ook een gesloten gedeelte volgen. Deze is helaas niet toegankelijk voor het publiek.
Namens Gemeenteraad,
Sonja Nuyttens
Algemeen directeur
Koen Tack
Voorzitter