De voorzitter opent de zitting op 11/03/2025 om 19:54.
De gemeenteraad gaat er eenparig mee akkoord dat de agendapunten gemeenteraad behandeld worden na afloop van de OCMW-raad.
Art.1: De notulen- en zittingsverslag van de gemeenteraad van 11 februari 2025 goed te keuren.
De gemeente Anzegem heeft recht op één lid van de raad van bestuur met stemrecht voor Psilon (intergemeentelijke vereniging voor Crematoriumbeheer) en dit voor de duur van 3 jaar (2028-2029 en 2030).
Er kan verwezen worden naar de statuten van Psilon, die bepalen dat de vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, door de algemene vergadering benoemd op voordracht van de deelnemers.
Het mandaat van bestuurder is onverenigbaar met dit van lid van de algemene vergadering.
Decreet Lokaal Bestuur
De goedgekeurde statuten van Intercommunale voor Crematoriumbeheer Psilon
Art.1: Rino Himpe, gemeenteraadslid, wonende Mekeirleweg 18A, 8570 Anzegem, wordt voorgedragen als bestuurder met stemrecht in de Intercommunale vereniging voor crematoriumbeheer en dit voor de duur van 3 jaar, periode 2028-2029 en 2030.
Art.2: Deze beslissing wordt bezorgd aan de Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer - Ambassadeur Baertlaan 5 - 8500 Kortrijk.
Art.3: Deze beslissing wordt ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid voor het uitoefenen van het administratief toezicht, conform de bepalingen vervat in het decreet lokaal bestuur.
De buitengewone algemene vergadering van Psilon vindt plaats op 26 maart a.s. met volgende punten:
1. Kennisname voordrachten kandidaat-bestuurders
2. Aanduiding effectieve bestuurders
3. Kennisname aanduiding bestuurder met raadgevende stem
De raad kan kennis nemen van de agenda, de punten goedkeuren en zijn vertegenwoordiger opdracht geven deze op de BAV goed te keuren.
Decreet Lokaal Bestuur
de goedgekeurde statuten van de desbetreffende intercommunale
Art.1: zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Psilon van 26 maart 2025:
1. Kennisname voordrachten kandidaat-bestuurders
2. Aanduiding effectieve bestuurders
3. Kennisname aanduiding bestuurder met raadgevende stem
Art. 2: De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Pislon opdracht te geven haar of zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in onderhavig gemeenteraadsbesluit en de punten van de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van 26 maart 2025 goed te keuren.
Art. 3: Afschrift van onderhavige beslissing voor verder gevolg aan de intercommunale Psilon over te maken.
In de raad van 14 januari werden de gemeentelijke afgevaardigden voor de Watergroep aangeduid (voor de Algemene Vergadering, het aandeelhoudersbestuur drinkwater en het aandeelhoudersbestuur afvalwater). De Watergroep stuurde een oproeping tot kandidaatstelling ‘lid van de raad van bestuur’. De gemeente kan een kandidaat-bestuurder voordragen voor de nieuwe raad van bestuur van de Watergroep.
Conform de statuten van De Watergroep en in overeenstemming met het decreet deugdelijk bestuur, bestaat de raad van bestuur uit maximaal 13 bestuurders inclusief de voorzitter:
Om de door de gemeente voor te dragen kandidaten te kiezen (punten 1 en 2 hierboven), worden provinciale vennotenvergaderingen georganiseerd op 23, 29 en 30 april 2025. Er moet worden aangegeven of het een kandidaat is die kan worden voorgedragen aan de algemene vergadering (punt 1) en/of een kandidaat die kan worden voorgedragen aan de Vlaamse regering (punt 2). Het bestuur kan dus kiezen of ofwel voor punt 1 een kandidaat voor te dragen, ofwel voor punt 2, ofwel voor beide punten maar dan moet het gaan over 2 verschillende vertegenwoordigers. Er is een kandidatuur ontvangen voor punt 1, waarbij de provinciale vennotenvergaderingen de kandidaten voordragen voor de algemene vergadering. De kandidaat-bestuurder hoeft niet te zetelen in de algemene vergadering.
De gemeente kan kandidaten voordragen aan de vennotenvergadering van provincie West-Vlaanderen.
Conform de statuten mag de kandidaat geen lid zijn van:
De vennotenvergaderingen hebben plaats op volgende data:
De gemeentelijke vertegenwoordigers in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst krijgen een uitnodiging voor de vergadering in hun provincie. De gemeentelijk vertegenwoordiger is ook de stemgerechtigde in deze vennotenvergadering. Iedere vertegenwoordiger heeft in de vennotenvergadering evenveel stemrechten als het aantal aandelen van de vennoot in De Watergroep. Indien de vaste vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur niet in persoon kan aanwezig zijn in de vennotenvergadering, dan kan de gemeente uitzonderlijk een volmacht verlenen aan een ander gemeenteraadslid. De volmacht moet ondertekend worden door de burgemeester. Voor de bestuurders aan te stellen door de algemene vergadering, wordt één kandidaat per provincie gekozen. Voor de bestuurder aan te stellen door de Vlaamse regering wordt één kandidaat per provincie gekozen. Een kandidaat die wordt gekozen om voor te dragen aan de algemene vergadering kan niet meer worden verkozen om voor te dragen aan de Vlaamse regering.
Decreet Lokaal Bestuur
Art.1: Davy Demets, schepen bevoegd voor nutsvoorzieningen, wonende te Borreberg 9/0002 - 8570 Anzegem voor te dragen als kandidaat voor de Raad van Bestuur van De Watergroep, voorgedragen aan de algemene vergadering. De provinciale vennotenvergaderingen dragen de kandidaten voor.
Art.2: De naam van de kandidaat en een beknopt curriculum (identiteitsgegevens, opleiding, beroep en mandaten) worden bezorgd aan vennoten@dewatergroep.be tegen uiterlijk 28 maart 2025, bij voorkeur via dit invulformulier (Word-bestand).
De Algemene Vergadering van Imog gaat door op 25 maart 2025 om 10u in de raadzaal van Imog. Op de agenda staan volgende punten ter bespreking:
1. Samenstelling van het bureau
2. Benoeming van de nieuwe bestuurders
2.1. voorstelling kandidatuur
2.2. aanstelling door de BAV
3. Vaststellen presentiegelden
4. Oprichten algemeen comité
5. Varia
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van deze punten en de gemeentelijke vertegenwoordiger te mandateren in de algemene vergadering van Imog om deze agendapunten goed te keuren.
Decreet Lokaal Bestuur
Goedgekeurde statuten
Gemeenteraadsbesluit van 14 januari 2025 houdende aanstelling van respectievelijk de effectief en plaatsvervangend gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Imog
Art.1: kennis te nemen van de agenda van de algemene vergadering van Imog d.d. 25 maart 2025 met volgende agenda:
1. Samenstelling van het bureau
2. Benoeming van de nieuwe bestuurders
2.1. voorstelling kandidatuur
2.2. aanstelling door de BAV
3. Vaststellen presentiegelden
4. Oprichten algemeen comité
5. Varia
De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt opdracht gegeven deze agendapunten goed te keuren
Art.2: Kennis te geven van deze beslissing aan Imog.
Art.3: Deze beslissing wordt ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid conform de bepalingen opgenomen in het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad bepaalde de samenstelling uit de verschillende politieke fracties van de diverse raadscommissies en wel als volgt:
Samenéén: 4 raadsleden
INZET: 2 raadsleden
Ons Dna: 1 raadslid
Vlaams Belang: eventueel 1 raadslid met raadgevende stem
N-VA: eventueel 1 raadslid met raadgevende stem.
Op 21 januari vertrok er naar alle politieke fracties een schrijven met de vraag om hun leden af te vaardigen naar de raadscommissies. Het antwoord werd ingewacht tegen uiterlijk vrijdag 14 februari.
De gemeenteraad kan akte nemen van de ingediende voordrachten.
Het decreet lokaal bestuur.
Het huishoudelijk reglement gemeenteraad
De gemeenteraadsbeslissing van 14 januari 2025 houdende samenstelling van de 5 raadscommissies, zijnde:
Art.1: akte te nemen van volgende samenstelling van de 5 raadscommissies:
a) raadscommissie Financiën en Algemene Zaken:
Samenéén: Kris De Meulemeester, Els Gevaert, Joy Vanmaercke en Roel Couckuyt
INZET: Jeremie Vaneeckhout en Leendert Van Hulle
Ons Dna: Bram Vanhoutte
Vlaams Belang: geen voordracht ontvangen
N-VA: Koen Tack (adviserend)
b) raadscommissie Mens:
Samenéén: Ine Demeulemeester, Els Gevaert, Kris De Meulemeester en Rino Himpe
INZET: Sofie Demurie en Jens Vancauwenberghe
Ons Dna: Davy Dewaele
Vlaams Belang: geen voordracht ontvangen
N-VA: Koen Tack (adviserend)
c) raadscommissie Ruimte:
Samenéén: Kris De Meulemeester, Joy Vanmaercke, Els Gevaert en Nicolas Duquesnoy
INZET: Sofie Demurie en Leendert Van Hulle
Ons Dna: Amandine Eeckhaut
Vlaams Belang: geen voordracht ontvangen
N-VA: Koen Tack (adviserend)
d) raadscommissie Tucht:
Samenéén: Kris De Meulemeester, Ine Demeulemeester, Joy Vanmaercke en Roel Couckuyt
INZET: Jeremie Vaneeckhout en Yannick Ducatteeuw
Ons Dna: Eddy Recour
Vlaams Belang: geen voordracht ontvangen
N-VA: Koen Tack (adviserend)
e) Deontologische commissie:
Samenéén: Ine Demeulemeester, Nicolas Duquesnoy, Kris De Meulemeester en Rino Himpe
INZET: Jeremie Vaneeckhout en Yannick Ducatteeuw
Ons Dna: Eddy Recour
Vlaams Belang: geen voordracht ontvangen
N-VA: Koen Tack (adviserend)
In een vorig punt werd de raadscommissie Algemene Zaken en Financiën opnieuw samengesteld.
Thans dient uit de leden van de commissie een voorzitter te worden gekozen. Dit mag uitdrukkelijk niet een lid van het college van burgemeester en schepenen zijn.
Het decreet Lokaal Bestuur
Het reglement van orde van de gemeenteraad, meer bepaald art. 31 dat zegt dat elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid en dat de leden van het college van burgemeester en schepenen geen voorzitter kunnen zijn van een commissie;
De gemeenteraadsbeslissing van heden houdende aktename nominatieve samenstelling van de raadscommissie Financiën en Algemene Zaken.
Art.1: Kris De Meulemeester, gemeenteraadslid en wonende Neerbeekstraat 13 – 8572 Anzegem, wordt aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie Financiën en Algemene Zaken tijdens de legislatuur 2025-2030.
Art.2: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet lokaal bestuur, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
In een vorig punt werd de raadscommissie Mens opnieuw samengesteld.
Thans dient uit de leden van de commissie een voorzitter te worden gekozen. Dit mag uitdrukkelijk niet een lid van het college van burgemeester en schepenen zijn.
Decreet Lokaal Bestuur
Het reglement van orde van de gemeenteraad, meer bepaald art. 31 dat zegt dat elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid en dat de leden van het college van burgemeester en schepenen geen voorzitter kunnen zijn van een commissie;
De gemeenteraadsbeslissing van heden houdende aktename nominatieve samenstelling van de raadscommissie Mens.
Art.1: Sofie Demurie, gemeenteraadslid en wonende P. Wielemansstraat 10 – 8570 Anzegem, wordt aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie Mens tijdens de legislatuur 2025-2030.
Art.2: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet lokaal bestuur, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
In een vorig punt werd de raadscommissie Ruimte opnieuw samengesteld.
Thans dient uit de leden van de commissie een voorzitter te worden gekozen. Dit mag uitdrukkelijk niet een lid van het college van burgemeester en schepenen zijn.
Decreet Lokaal Bestuur
Het reglement van orde van de gemeenteraad, meer bepaald art. 31 dat zegt dat elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid en dat de leden van het college van burgemeester en schepenen geen voorzitter kunnen zijn van een commissie;
De gemeenteraadsbeslissing van heden houdende aktename nominatieve samenstelling van de raadscommissie Ruimte.
Art.1: Kris De Meulemeester, gemeenteraadslid en wonende Neerbeekstraat 13 - 8572 Anzegem, wordt aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie RUIMTE tijdens de legislatuur 2025-2030.
Art.2: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet lokaal bestuur, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
In een vorig punt werd de Deontologische Commissie opnieuw samengesteld.
Thans dient uit de leden van de commissie een voorzitter te worden gekozen. Dit mag uitdrukkelijk niet een lid van het college van burgemeester en schepenen zijn.
Decreet Lokaal Bestuur
Het reglement van orde van de gemeenteraad, meer bepaald art. 31 dat zegt dat elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid en dat de leden van het college van burgemeester en schepenen geen voorzitter kunnen zijn van een commissie;
De gemeenteraadsbeslissing van heden houdende aktename nominatieve samenstelling van de Deontologische Raadscommissie.
Art.1: Jeremie Vaneeckhout, gemeenteraadslid en wonende Kasterstraat 40 – 8572 Anzegem, wordt aangeduid als voorzitter van de Deontologische Commissie tijdens de legislatuur 2025-2030.
Art.2: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet lokaal bestuur, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
In een vorig punt werd de Tuchtcommissie opnieuw samengesteld.
Thans dient uit de leden van de commissie een voorzitter te worden gekozen. Dit mag uitdrukkelijk niet een lid van het college van burgemeester en schepenen zijn.
Decreet Lokaal Bestuur
Het reglement van orde van de gemeenteraad, meer bepaald art. 31 dat zegt dat elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid en dat de leden van het college van burgemeester en schepenen geen voorzitter kunnen zijn van een commissie;
De gemeenteraadsbeslissing van heden houdende aktename nominatieve samenstelling van de Tuchtcommissie.
Art.1: Kris De Meulemeester, gemeenteraadslid en wonende Neerbeekstraat 13 – 8572 Anzegem, wordt aangeduid als voorzitter van de Tuchtcommissie tijdens de legislatuur 2025-2030.
Art.2: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet lokaal bestuur, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
Voorgesteld wordt om een vertegenwoordiger van de gemeente Anzegem aan te duiden voor de regionale adviesraad (RAR) van de Gezondheidsmakers Zuid-West-Vlaanderen.
De RAR is een overlegplatform dat het bestuursorgaan/algemene vergadering van Logo Leieland vervangt, met 1 gigantisch groot voordeel -> alles m.b.t. vzw-wetgeving valt weg waardoor de inhoud eindelijk primeert.
De RAR bepaalt mee de koers van het preventief gezondheidsbeleid in Zuid-West-Vlaanderen.
Opdracht: inhoudelijke klemtonen leggen in Zuid-West-Vlaanderen, het regionaal jaaractieplan voeden, insteken geven voor het Vlaams beleidsplan en adviseren hoe budgetten ingezet worden.
Men zoekt beleidsmakers, -uitvoerders uit verschillende settings, i.c. lokale besturen, zorg- en welzijn, kwetsbare groepen, onderwijs, gezinnen, vrije tijd en werk.
Aangezien lokale besturen de topprioriteit vormen binnen het Vlaams beleidsplan wordt gevraagd dat elk lokaal bestuur een vertegenwoordiger aanduidt, hetzij een schepen, hetzij een ambtenaar.
‘Health in All Policies’ is het leidmotief. Om die reden is het de bedoeling om een mix van mandatarissen/ambtenaren rond tafel te krijgen maar ook een diversiteit aan beleidsdomeinen, bv. jeugd, gezondheid & welzijn, sport, ruimte & milieu, …
Het is de bedoeling om in april een installatievergadering te houden.
Vergaderfrequentie: viermaal per jaar. Om de vergaderlast zo laag mogelijk te houden worden de vergaderingen afwisselend fysiek en digitaal ingepland.
Decreet Lokaal bestuur
gemeenteraadsbesluit van 24 november 2024: Buitengewone algemene vergadering 25 november 2024 - Logo Leieland, strekkende tot fusie Vlaamse Logo's- goedkeuring en verlenen mandaat aan de gemeentelijke vertegenwoordigers.
Art.1 : Jeremie Vaneeckhout (gemeenteraadslid), Kasterstraat 40, wonende 8572 Anzegem wordt aangeduid als vertegenwoordiger van gemeentebestuur Anzegem voor de Regionale Adviesraad Gezondheidsmakers v.z.w. Zuid-West-Vlaanderen, gelegen President Kennedypark 10 - 8500 Kortrijk en dit tijdens de legislatuur 2025-2030. Als plaatsvervanger wordt Davy Demets (schepen bevoegd voor Sociale Zaken), wonende Borreberg 9/0002, 8570 Anzegem, aangeduid.
Art.2: Van deze beslissing wordt kennis gegeven aan de betrokken v.z.w.
Art.3: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het decreet lokaal bestuur.
Als blijk van erkenning vanwege het bestuur en als waardering voor een lange en eervolle loopbaan als mandataris kan een eretitel voor het beklede mandaat worden toegekend.
Met de inwerkingtreding van het Decreet Lokaal Bestuur is het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst toegevoegd aan de bestuursorganen van gemeente en OCMW. Bovendien voorziet het decreet tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie dat de Gemeenteraad sneller aantreedt na de verkiezingen (in december in plaats van januari). Het is daarom aangewezen de bestaande reglementen m.b.t. de toekenning van eretitels aan mandatarissen te herzien en om de voorwaarden en de procedure tot het toekennen van een eretitel aan een gewezen - schepen - voorzitter Gemeenteraad/OCMW-raad - voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst - raadslid - lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst in een nieuw reglement vast te leggen.
In het kader van behoorlijk bestuur wordt er naar gestreefd om één reglement op te maken voor gemeente en OCMW samen.
gemeenteraadsbesluit van 30 april 2013 betreffende het toekennen van eretitels aan mandatarissen
Art. 1: Het besluit van de gemeenteraad van 30 april 2013 betreffende 'het toekennen van eretitels aan mandatarissen' wordt opgeheven.
Art. 2: onderstaand reglement op de voorwaarden en de procedure tot het toekennen van een eretitel aan gewezen mandatarissen wordt vastgesteld:
Reglement op de voorwaarden en de procedure tot het toekennen van een eretitel aan gewezen mandatarissen
Artikel 1 - Doel
Dit reglement bepaalt de wijze waarop eretitels worden toegekend aan - de schepenen - voorzitters van de Gemeenteraad/OCMW-raad - voorzitters van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst - gemeente- en OCMW-raadsleden, verder ‘raadsleden’ genoemd - leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst van de gemeente Anzegem.
Een eretitel is een onderscheiding tot beloning van een langdurige en eervolle loopbaan voor een mandataris van gemeente en OCMW Anzegem.
Artikel 2 – Toepassingsgebied
Door gemeente en OCMW toegekende eretitels gelden enkel voor de in Anzegem uitgevoerde mandaten. De eretitel mag enkel gevoerd worden als de betrokkene
- geen politiek ambt uitvoert in de gemeente / het OCMW
- niet door de gemeente / het OCMW bezoldigd wordt
- een onberispelijk gedrag heeft vertoond; voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder onberispelijk gedrag: het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel een zware tuchtstraf of het niet bestaan van andere erg onterende feitelijkheden.
Eretitels kunnen niet samen gevoerd worden. In voorkomend geval kiest de aanvrager zelf voor welk mandaat de aanvraag geldt.
Artikel 3 – Toekenningsvoorwaarden
Om de eretitel te kunnen aanvragen moet een mandataris voldoen aan volgende minimale voorwaarden:
Eretitel Minimaal vereiste anciënniteit
ereschepen 12 jaar schepen
of
12 jaar gecombineerde anciënniteit als burgemeester en schepen
of
12 jaar gecombineerde anciënniteit als voorzitter gemeenteraad/OCMW-raad en schepen
waarvan minimum 6 jaar als schepen
of
12 jaar als gemeenteraadslid waarvan 6 jaar als schepen
erevoorzitter gemeenteraad/OCMW-raad 12 jaar voorzitter van de gemeenteraad/OCMW-raad
of
12 jaar gecombineerde anciënniteit als voorzitter van de gemeenteraad/OCMW-raad en schepen
erevoorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst 12 jaar voorzitter van het BCSD
of
minstens 12 jaar als lid BCSD waarvan 6 jaar als voorzitter van het BCSD
de jaren als OCMW-voorzitter in de constellatie zoals deze bestond onder het vroegere
OCMW-decreet worden gelijkgesteld met de jaren als voorzitter BCSD
ereraadslid 12 jaar gemeente-/OCMW-raadslid
of
12 jaar gecombineerde anciënniteit als gemeente-/OCMW-raadslid en als lid van het BCSD.
de jaren als lid van het BCSD en de jaren als lid van de gemeenteraad/OCMW-raad worden
in voorkomend geval opgeteld. De jaren als lid van de gemeenteraad en de OCMW-raad
worden in voorkomend geval enkel opgeteld voor de jaren vóór 1 januari 2019.
Betrokkene dient als laatste het mandaat van gemeente-/OCMW-raadslid uitgeoefend te hebben.
erelid van het BCSD 12 jaar als lid van het BCSD
of
12 jaar gecombineerde anciënniteit als lid van het BCSD en als gemeente-/OCMW-raadslid.
Betrokkene dient als laatste het mandaat van lid van het BCSD uitgeoefend te hebben;
Voor de berekening van de anciënniteit wordt geteld hoeveel maanden betrokkene het mandaat heeft uitgeoefend, waarbij elke onvolledige kalendermaand in deze berekening meetelt voor een volledige maand. Het aantal maanden wordt gedeeld door 12 om het aantal jaar te berekenen.
De perioden waarin de mandaten werden uitgeoefend, dienen niet aansluitend te zijn.
Artikel 4 – Aanvraagprocedure
De persoon, die overeenkomstig voorgaande artikelen in aanmerking komt voor een eretitel richt hiertoe een verzoek tot de voorzitter van de gemeenteraad/OCMW-raad met vermelding van het aantal relevante jaren. De voorzitter onderzoekt of de aanvraag in overeenstemming is met het reglement waarna de gemeenteraad/OCMW-raad, de titel toekent. Er wordt steeds een instemmingsverklaring van de betrokkene gevraagd.
De aanvraag dient de volgende gegevens en documenten bevatten:
Artikel 5 – Invulling en uitreiking
De aanvrager/betrokkene wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van de beslissing van de Gemeenteraad/OCMW-raad en krijgt daartoe een ondertekend uittreksel uit de notulen van de vergadering.
De eretitel is een symbolische erkenning waar geen materiële noch immateriële voordelen aan verbonden zijn. Hij/zij ontvangt evenwel een passende attentie en wordt uitgenodigd op een receptie. Na toekenning van de eretitel wordt de ere-mandataris uitgenodigd naar belangrijke gemeentelijke activiteiten.
Artikel 6 – Intrekking van de eretitels
De Gemeenteraad/OCMW-raad kan op gemotiveerde wijze de eretitel intrekken. De Gemeenteraad/OCMW-raad doet dat in elk geval als na toekenning van de eretitel blijkt dat de betrokkene niet meer voldoet aan de voorwaarden zoals bepaald in artikel 2.
Art.3: Dit reglement treedt in werking na goedkeuring door de gemeenteraad/OCMW-raad.
Op de hoek van de Hoogkouter en de Vredestraat in Anzegem is er een verschil tussen de rooilijn en het effectief gebruik van de grond.
Dit is historisch zo gegroeid. Na het verwijderen van de tramroute van Kortrijk naar Berchem werd de bedding overgedragen aan de gemeenten, die op hun beurt de restpercelen overdroegen aan de aangelanden.
De vorige eigenaar van Vredestraat 18 heeft het perceel echter afgesloten met een omheining en een kasseiboord en bomen aangeplant waarbij deels op openbaar domein gewerkt werd.
Op dezelfde hoek werd een perceeltje grond, dat eigendom is van de eigenaars van Vredestraat 18, in gebruik genomen als openbare ruimte uitgerust met een openbare rustbank en vuilnisbak.
De huidige eigenaars van Vredestraat 18 gaven te kennen akkoord te gaan om de door hen reeds in gebruik genomen grond aan te kopen van de gemeente en het perceeltje grond, ingericht als openbare ruimte, te verkopen aan de gemeente.
Er werd een opmetingsplan opgemaakt d.d. 17 maart 2023 door landmeter-expert Bart Degezelle, Molendreef 33, 8570 Anzegem.
Er werd een schattingsverslag opgemaakt d.d. 7 april 2023 door landmeter-expert Bart Degezelle, Molendreef 33, 8570 Anzegem.
Er werd een ontwerpakte opgemaakt door notariskantoor Niels Debakker, Statiestraat 10, 8570 Anzegem, waarbij de schattingsprijs uit het schattingsverslag als verkoopprijs dienstig is en waarbij:
- kavel 2 door de gemeente verkocht wordt aan de eigenaars van Vredestraat 18 voor de prijs van € 5.947,50 (vijfduizend negenhonderdzevenenveertig euro vijftig cent).
- kavel 3 door de gemeente aangekocht wordt van de eigenaars van Vredestraat 18 voor de prijs van € 747,50 (zevenhonderdzevenenveertig euro vijftig cent) om reden van openbaar nut.
De verkoop kan doorgaan zonder concurrentie: de enige aanpalende buur van kavel 2, zijnde de eigenares van Hoogkouter 18, gaf te kennen niet geïnteresseerd te zijn in de aankoop van kavel 2. Voor kavel 3 zijn de eigenaars van de kavel de enige aanpalenden en zij gingen akkoord om deze kavel aan de gemeente te verkopen.
Decreet Lokaal Bestuur
Art. 1: keurt de ontwerpakte opgemaakt door notariskantoor Niels Debakker, Statiestraat 10, 8570 Anzegem, voor de verkoop door de gemeente van kavel 2 en de aankoop door de gemeente van kavel 3, zoals aangeduid op het opmetingsplan van landmeter-expert Bart Degezelle d.d. 17 maart 2023, goed.
Art.2: neemt kennis van bijkomende vragen vanuit de fractie N-VA en beslist deze in besloten zitting te beantwoorden.
De wetgeving is voortdurend in beweging. Er is op heden de mogelijkheid dat het onderwijzend personeel kan instappen op fietslease. De eindejaarstoelage kan dan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen. Een bijlage kan toegevoegd worden aan het arbeidsreglement, nl een fietspolicy. Deze fietspolicy legt afspraken vast rond de fietslease.
Besproken in het vakbondsoverleg ABC van 18 februari 2025.
Decreet lokaal bestuur
Koninklijk besluit van 23 oktober 1979 houdende toekenning van een eindejaarstoelage aan sommige titularissen van een ten laste van de Schatkist bezoldigd ambt: artikel 8bis en artikel 9bis
Circulaire 2024/C/22 over de vrijstelling van de fietsvergoeding en het voordeel dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets, alsook over de beroepskosten verbonden aan het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer
Omzendbrief fietsleasing PERS/2024/03, gepubliceerd op 18 oktober 2024
Art.1: De bijlage 'fietspolicy' goed te keuren met onmiddellijke ingang en toe te voegen als bijlage aan het arbeidsreglement voor het onderwijzend personeel.
Art.2: Deze beslissing wordt ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid, conform de bepalingen vervat in het decreet lokaal bestuur.
Art.3: Een gecoördineerd document wordt overgemaakt aan de Sociale Inspectie voor verder gevolg en via het intranet Marta ter beschikking gesteld van de medewerkers.
Het gemeenteonderwijs wil binnen de scholengemeenschap inzetten op fietslease voor het personeel. Voor het gemeente- en OCMW-personeel is deze mogelijkheid al voorzien via Cyclis. De scholengemeenschap wenst dezelfde aanbieder te kiezen, gezien personeel vaak binnen de scholengemeenschap schuift.
De mogelijkheid bestaat om deel te nemen aan de raamovereenkomst 'Leasen van fietsen' (ref. AZO-2024-Fietslease) die AZO Samenaankoop vzw, optredend als aankoopcentrale, sloot voor de periode 1 augustus 2024 tot en met 31 juli 2029 (looptijd van 60 maanden - de opdracht ging van start op 1 november 2024).
De raamovereenkomst bestaat uit 2 percelen:
- perceel 1: leasen van fietsen met service en onderhoud bij de klant en in eigen beheer (gegund aan O2O, Henri Farmanstraat 40 te 9000 Gent)
- perceel 2: leasen van fietsen met service en onderhoud bij de lokale fietshandelaar (gegund aan Cyclobility, Kerkstraat 14 te 9690 Kluisbergen).
De leasing van fietsen via deze raamovereenkomst, betreft een operationele leasing van zowel dames- als herenmodellen met bijkomende dienstverlening voor wat betreft het onderhoud, herstellingen, verzekeringen en het operationeel beheer. In het gamma zitten onder meer (niet limitatief) elektrische stadsfietsen, speedpedelecs, elektrische bakfietsen, racefietsen en racefietsen met trapondersteuning. De medewerker heeft een vrije keuze uit het type fiets. Er is voornamelijk interesse om af te nemen via perceel 2 'leasen van fietsen met service en onderhoud bij de lokale fietshandelaar', gegund aan Cyclobility, Kerkstraat 14 te 9690 Kluisbergen.
De leasecontracten worden apart afgesloten met de leden voor de volledige leasetermijn van 3, 4 of 5 jaar vanaf het moment van instap tijdens de periode van de raamovereenkomst. De beëindiging van de raamovereenkomst leidt niet tot de beëindiging van de individuele opdrachten, die binnen de raamovereenkomst worden afgesloten. Deze individuele opdrachten blijven van kracht tot het einde van hun duur. Het is bovendien mogelijk om op het einde van de leaseperiode de fiets individueel over te nemen voor een restwaarde.
Kostprijs lidgeld raamovereenkomst: € 360,00 excl. BTW (2025 – jaarlijks herzienbaar). Na betaling van het lidgeld kan de gemeente fietsen, service en onderhoud afnemen via deze raamovereenkomst.
De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Deelname aan de raamovereenkomst biedt administratieve, financiële en technische voordelen.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld toe te treden tot de raamovereenkomst.
Indien komende jaren een beroep gedaan wordt op de diensten die deze raamovereenkomst biedt, komt dit van een exploitatierekening.
Het besluit van 8 september 2009, gewijzigd bij besluit van 15 december 2014 van de gemeenteraad en herbevestigd door de gemeenteraad d.d. 31 januari 2019, houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De beslissing van de gemeenteraad d.d. 11 februari 2025 betreffende de definitie van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en de visumplichtige verrichtingen.
Art.1: Deelname, vanaf heden, aan de raamovereenkomst ‘Leasen van fietsen’- ref AZO-2024-Fietslease van aankoopcentrale Samenaankoop AZO vzw, voor het leasen van fietsen en bijhorende diensten voor het onderwijspersoneel, goed te keuren. De raamovereenkomst is ingegaan op 1 november 2024 en heeft een looptijd van 60 maanden.
Art.2: Kennis te geven van dit besluit aan de toezichthoudende overheid volgens de regels vervat in het Decreet Lokaal Bestuur houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het algemeen bestuurlijk toezicht op de gemeenten.
CINÉCAFÉ (werktitel)
Doelstelling: Met het event CinéCafé wordt beoogd een vernieuwende cinema-avond aan te bieden aan de inwoners van Anzegem. Dit evenement zal plaatsvinden op drie maandagavonden: 24 maart, 7 april en 28 april. Het doel is om zowel de cultuur als lokale streekproducten te bevorderen, en tegelijkertijd een gezellige, informele sfeer te creëren waarin mensen kunnen genieten van films, eten en drinken.
Programma:
Prijzen:
Door een abonnementsoptie aan te bieden, wordt beoogd bezoekers te stimuleren om aan alle drie de avonden deel te nemen, wat de continuïteit van het evenement versterkt.
Dit project biedt een nieuwe en laagdrempelige manier voor de inwoners van Anzegem om samen te komen, te genieten van films en de lokale producten te ontdekken. Het initiatief beoogt niet alleen de cultuur binnen de gemeente te bevorderen, maar ook de verbondenheid binnen de gemeenschap te versterken.
Actiepunt 1.3.9: Uitbouw van lokale toeristische troeven
Decreet Lokaal Bestuur
Art. 1: goedkeuring te hechten aan de organisatie van volgend initiatief van de Dienst Toerisme:
CINÉCAFÉ: Met het event CinéCafé wordt beoogd een vernieuwende cinema-avond aan te bieden aan de inwoners van Anzegem. Dit evenement zal plaatsvinden op drie maandagavonden: 24 maart, 7 april en 28 april 2025. Het doel is om zowel de cultuur als lokale streekproducten te bevorderen, en tegelijkertijd een gezellige, informele sfeer te creëren waarin mensen kunnen genieten van films, eten en drinken.
Programma:
Art.2: volgende tarieven goed te keuren:
In het weekend van 17-18 mei 2025 organiseert VZW Yvegem Sportief een koersweekend in Ingooigem. Het is de bedoeling om het jeugdwielrennen aan te moedigen in te spelen op een nieuwe trend in het wielrennen, nl. 'gravelwedstrijden'.
Op zaterdag 17 mei wordt de Beker van België (U17 Nieuwelingen) georganiseerd. Dit is een jeugdwedstrijd van het allerhoogste niveau in België, waarbij de beste 30 ploegen van het land een selectie renners afvaardigen. Iedere ploeg selecteert zijn beste 4 renners voor deze wedstrijd.
Op zondag 18 mei staat in de namiddag een Open Fun Gravel wedstrijd op het programma. Die namiddag zullen er 3 wedstrijden plaatsvinden:
- een open Gravel wedstrijd voor Heren
- een open Gravel wedstrijd voor Dames en parochianen
- en tussen deze 2 wedstrijden een initiatie koers voor kinderen en jeugd
Er wordt ook heel wat randanimatie voorzien. Tijdens, voor en na de wedstrijden worden activiteiten en eet- en drankenstandjes ingericht (eendjeskraam, draaimolen en wellicht ook een minioptreden van een bandje).
Het is de bedoeling om heel wat mensen op de been te brengen voor dit dorpsfeest.
Dit betreft een dorpskernsfeerbevorderend evenement waarvoor financiële steun vanuit het gemeentebestuur gevraagd wordt.
Voorgesteld wordt om een bedrag van 3000 euro toe te kennen evenals beperkte logistieke ondersteuning (o.a. de gratis uitleen van feestmateriaal, terbeschikkingstelling van de tuin bij de woning Stijn Streuvelsstraat 3 en een beperkte inzet van gemeentelijk personeel).
2025/GBB_FEEST/0710-00/6490020/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Decreet Lokaal Bestuur
Art.1: de organisatie door vzw Yvegem Sportief van een dorpskernsfeerbevorderend evenement op 17 en 18 mei a.s. als volgt te ondersteunen:
- toekenning van een nominatieve toelage van 3000 euro
- Gratis gebruik van de (te slopen) woning Stijn Streuvelsstraat 3 en bijhorende tuin.
- Gratis gebruik feestmateriaal (Uitleendienst)
- Gratis elektriciteitsafname vanuit de elektriciteitskast
- personele steun zoals: opmaak en signaleren nodige verkeersreglementen, aanbrengen en weghalen signalisatie en nadars/podia/vlaggenmasten/vergunning afwijking geluidsnormen/...
De toelage wordt toegekend binnen de grenzen van de op het meerjarenplan goedgekeurde kredieten.
Art.2: afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de organisatoren en aan de Operationele Technische Diensten, Uitleendienst, Financiële dienst, dienst Cultuur, Interne Organisatie.
Art.3: dit besluit wordt ter beschikking gehouden van de toezichthoudende overheid cf. de bepalingen voorzien in het Decreet Lokaal Bestuur.
Vanuit de visie dat de regio Zuid-West-Vlaanderen wil samenwerken om de dienstverlening naar de burger te verbeteren, zet SHIFT in op het faciliteren van digitale transformatie bij alle betrokken besturen. Dit door in te zetten op verschillende pijlers. Om naar ‘the next level’ te kunnen stappen met de organisatie en dus effectief te gaan transformeren, moet op alle pijlers tegelijk ingezet worden en liefst op een gelijkwaardige manier.
De omschreven pijlers zijn:
1.De burger en dienstverlening
2.De medewerker en digitale maturiteit van de organisatie
3.De digitale dimensie zijnde IT en software
4.De digitale infrastructuur zijnde data en connectiviteit
5.Strategie
Deze overeenkomst situeert zich binnen de derde pijler – de digitale dimensie – die nodig is om als organisatie digitaal te transformeren. Zo is de samenwerkingsovereenkomst een onderdeel van een breder programma waarin samenwerking rond digitale transformatie centraal staat.
Samenwerking onder de noemer ‘we delen wie we hebben’ betekent dat niet elke IT-afdeling zich in alle domeinen hoeft te specialiseren. In plaats daarvan kan kennis op een efficiënte manier gedeeld en uitgewisseld worden op de werkvloer. Dit regionale kader biedt de mogelijkheid om expertises optimaal te benutten en gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. Het delen van IT-professionals kan leiden tot innovatie, efficiëntie en een snellere digitale transformatie binnen de deelnemende besturen.
Deze samenwerkingsovereenkomst biedt de mogelijkheid om verschillende samenwerkingsvormen op te nemen, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Dit betekent dat de deelnemende besturen flexibel kunnen samenwerken op basis van hun specifieke behoeften en projecten, waarbij kennis en expertise efficiënt gedeeld en uitgewisseld kunnen worden.
Projectmatig worden de gepresteerde uren van de 'specialist ICT' onderling verrekend. Deze uren worden op afroep gepresteerd.
Hieronder een overzicht van de geschatte loonkost voor een halve dag per barema.
Dit is een inschatting waarmee rekening gehouden wordt met 15 jaar anciënniteit en 20 werkdagen per maand.
De effectieve loonkost kan hiervan afwijken afhankelijk van indexaties en anciënniteit.
Barema |
Bruto loonkost |
Loonkost halve dag |
B1 |
€ 3.684,57 |
€ 92,11 |
B2 |
€ 4.126,72 |
€ 103,17 |
B3 |
€ 4.490,84 |
€ 112,27 |
B4 |
€ 4.594,88 |
€ 114,87 |
B5 |
€ 4.985,01 |
€ 124,62 |
A1a |
€ 5.201,75 |
€ 130,04 |
A2a |
€ 5.591,88 |
€ 139,79 |
A3a |
€ 5.982,01 |
€ 149,55 |
Decreet lokaal bestuur
Art.1: De samenwerkingsovereenkomst 'SHIFT - ICT -We delen wie we hebben' te onderschrijven met directe ingang.
Art.2: Het college te belasten met de uitvoering van deze overeenkomst.
Conform het huishoudelijk reglement wordt de mogelijkheid geboden om schriftelijk en mondeling vragen te stellen. Mondelinge vragen worden - zo mogelijk - onmiddellijk beantwoord of uiterlijk schriftelijk tegen de eerstvolgende zitting. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. De vragen en de eventuele antwoorden net als de mededelingen worden opgenomen in het zittingsverslag.
Decreet Lokaal Bestuur
Kennis te nemen van de schriftelijke en mondelinge vragen gericht aan het college. Deze vragen worden - zo mogelijk - meteen beantwoord ofwel schriftelijk tegen de volgende gemeenteraadszitting.
De voorzitter sluit de zitting op 11/03/2025 om 21:02.
Aansluitend op de openbare vergadering kan ook een gesloten gedeelte volgen. Deze is helaas niet toegankelijk voor het publiek.
Namens Gemeenteraad,
Sonja Nuyttens
Algemeen directeur
Jeremie Vaneeckhout
Voorzitter