Terug
Gepubliceerd op 18/10/2023

Besluit  Gemeenteraad

di 10/10/2023 - 19:00

Algemeen gemeentelijk subsidiereglement (gebruik lokaal en instrumenten fanfare/harmonie): goedkeuring toevoeging.

Aanwezig: Koen Tack, Voorzitter
Gino Devogelaere, Burgemeester
Louis Degroote, Yannick Ducatteeuw, Pauline Van Marcke, Christophe Vandererven, Davy Demets, Schepenen
Prudent Lanneau, Willy Demeulemeester, Eddy Recour, Stephan Titeca, Johan Delrue, Amandine Eeckhaut, Anja Desmet, Petra Devos, Rino Himpe, Davy Dewaele, Sofie Demurie, Nicolas Duquesnoy, Debbie Vandenberghe, Jolanta Steverlynck-Kokoszko, Kris De Meulemeester, Raadsleden
Sonja Nuyttens, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Jeremie Vaneeckhout, Raadslid
Feitelijke en juridische overwegingen

Vanuit de koninklijke muziekvereniging Sint-Cecilia Vichte werd enige tijd geleden gevraagd om tot een regeling te komen inzake het gebruik instrumenten: enerzijds huurt de fanfare instrumenten aan het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en gebruikt DKO de slagwerkinstrumenten en het lokaal van de harmonie.

Dit omvat twee aparte kwesties:

  • Huur instrumenten door fanfare aan DKO
In het verleden deden zich mistoestanden voor waarbij het de bedoeling is dat deze nu worden rechtgezet. Het reglement DKO schrijft voor dat enkel (ingeschreven) leerlingen van de academie instrumenten kunnen huren van DKO. Dan geldt het academiereglement met zijn tarieven. 
Dit is op heden 25 euro - 50 euro - of 75 euro, afhankelijk van in welke graad de leerling zit. Daar kan niet van worden afgeweken gezien het academiereglement van toepassing is voor alle leerlingen en alle vestigingen en afdelingen.
 
Uit het retributiereglement van DKO Waregem:

huurgeld instrument per schooljaar voor diegenen die een instrument wensen te huren (*3)

-         2e graad:   25 euro

-         3graad :   50 euro (25 euro vanaf 2de kind of bij recht op kortingstarief)

-         4e graad :   75 euro (50 euro vanaf 2de kind of bij recht op kortingstarief)

  (*3) Bij uitputting van de beschikbare huurinstrumenten dient men een instrument te huren in een winkel en is het winkeltarief van toepassing.

Huurreglement DKO Waregem:

Huurgeld instrument is door het schoolbestuur bepaald op:

  • 25 euro (lagere graad of kortingstarief middelbare graad)
  • 50 euro (middelbare graad of kortingstarief hogere graad)
  • 75 euro (hogere graad)

  • Gebruik slagwerkinstrumenten door DKO van fanfare

In Vichte worden er (dit schooljaar) 2 slagwerklessen per week georganiseerd waarop samen 2 leerlingen zijn ingeschreven in totaal. De lessen gaan door in het lokaal dat de fanfare huurt aan de gemeente (110 euro per maand) en de leerlingen gebruiken ook de instrumenten (slagwerk) eigendom van de fanfare. 

In andere vestigingen van het kunstonderwijs is er geen enkele fanfare of harmonie die  compensatie  vraagt voor het gebruik van het lokaal, enerzijds omdat dit een mooie wisselwerking is tussen beide groepen (leerlingen stromen vaak dan door naar de fanfare). Wel is het zo dat in andere vestigingen DKO geen gebruik gemaakt wordt van instrumenten die eigendom zijn van de fanfare. Men maakt enkel gebruik van hun lokaal.

In de gemeenteraad van 11 oktober 2022 werd het (exclusief) gebruik van het lokaal vastgelegd op 110 euro per maand. Dit omwille van de grootte van de accommodatie en de exclusiviteit van gebruik wat een groot comfort biedt voor de vereniging.  

Om het gebruik van het slagwerk, eigendom van de harmonie, door de leerlingen slagwerk  DKO  te compenseren, wordt voorgesteld om voor het gebruik van de instrumenten tijdens de slagwerklessen 50 euro per georganiseerde lesuur per schooljaar te betalen. Bv huidig schooljaar 2023-2024: 2u per week= 100 euro per academiejaar te betalen door gemeente Anzegem aan de desbetreffende harmonie.

 

In Ingooigem stelt zich deze vraag niet gezien er daar geen slagwerklessen georganiseerd worden. 

Financiële impact: 100 euro voor dit schooljaar. Voor de volgende schooljaren is de kostprijs afhankelijk van het aantal lestijden die georganiseerd worden.

 

De betrokken harmonie kan zich vinden in dit voorstel. Zie verslag vergadering van bijeenkomst 8 juni en 20 september ll.

Financiële reflex

Financiële impact: ca 100 euro voor dit schooljaar. Voor de volgende schooljaren is de kostprijs afhankelijk van het aantal lestijden die georganiseerd worden.

Regelgeving

Decreet Lokaal Bestuur

Publieke stemming
Aanwezig: Koen Tack, Gino Devogelaere, Louis Degroote, Yannick Ducatteeuw, Pauline Van Marcke, Christophe Vandererven, Davy Demets, Prudent Lanneau, Willy Demeulemeester, Eddy Recour, Stephan Titeca, Johan Delrue, Amandine Eeckhaut, Anja Desmet, Petra Devos, Rino Himpe, Davy Dewaele, Sofie Demurie, Nicolas Duquesnoy, Debbie Vandenberghe, Jolanta Steverlynck-Kokoszko, Kris De Meulemeester, Sonja Nuyttens
Voorstanders: Koen Tack, Gino Devogelaere, Louis Degroote, Yannick Ducatteeuw, Pauline Van Marcke, Christophe Vandererven, Davy Demets, Prudent Lanneau, Willy Demeulemeester, Eddy Recour, Stephan Titeca, Johan Delrue, Amandine Eeckhaut, Anja Desmet, Petra Devos, Rino Himpe, Davy Dewaele, Sofie Demurie, Nicolas Duquesnoy, Debbie Vandenberghe, Jolanta Steverlynck-Kokoszko, Kris De Meulemeester
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Art.1: het algemeen gemeentelijk subsidiereglement wordt aangepast als volgt met directe ingang:

onder de rubriek: 

e)               Toelagen in het kader van gebeurtenissen in het leven van inwoners, verenigingen, onderwijsinstellingen en personeelsleden van de eigen organisatie (gemeente en OCMW). 

wordt een categorie 'Anzegemse fanfare/harmonie' toegevoegd met volgende tekst:

voor het gebruik van de muziekinstrumenten -  eigendom van de desbetreffende Anzegemse fanfare/harmonie -  door de plaatselijke afdeling van het stedelijk deeltijds kunstonderwijs wordt 50 euro per georganiseerde lesuur (bv. slagwerkles) per academiejaar toegekend aan de desbetreffende fanfare/harmonie.

Art.2: Deze beslissing wordt bekendgemaakt conform de bepalingen vervat in het decreet Lokaal Bestuur.